Расизмът в Европа остава силно разпространен

10.12.2009 | 15:56
по статията работи: econ.bg
Най-подтисканото малцинство в Европа е ромското в Чехия – 64% от ромите там са се сблъскали с расизъм през тази година
Расизмът в Европа остава силно разпространен

Независимо дали търсят работа, дали купуват нещо от магазина или посещават лекар, малцинствата в ЕС се срещат навскяъде с дискриминация, твърди Европейската агенция за защита на фундаменталните права (FRA), цитирана от Euobserver.

С език, който рядко се среща в официални документи, специалистите от FRA описват нивата на расизъм в ЕС като „шокиращи". Изследването обхваща 23 хил. души и е в размер на 276 страници. Според него 22% от имигрантите от Африка (суб-Сахара) са били дискриминирани поне веднъж в последната година, когато са търсили работа, 17% от ромите са срещнали същото отношение, когато са ползвали услугите на лекар, а 11% от имигрантите от Северна Африка са обект на расизъм просто защото влизат в магазин да си купят нещо.

От континент, който изпраща емигранти, Европа отдавна се превърна в континент, който посреща имигранти. Тази вълна не се посреща с добро око от местните. А предвид икономическата криза, дискриминацията също върви рязко нагоре. Но въпреки това дискриминираните рядко се оплакват в полицията.

Сочени често като основен източник на престъпност, самите имигранти са нерядко жертва на такава. 24% от имигрантите са ставали жертва на престъпление в последната година. 82% признават, че са били дискриминирани по някакъв повод, но не са съобщили на властите за това. Обикновено причините за мълчанието са „нищо няма да се промени" или „нищо няма да се случи".

Най-подтисканото малцинство в Европа е ромското в Чехия - 64% от ромите там са се сблъскали с расизъм през тази година. Следват ромите в Унгария (62%), Полша (59%) и Гърция (55%). Подобно е положението и с африканците - 63% са дискриминираните от тази общност в Малта, 54% в Ейре, 52% в Италия. Един от всеки пет имигранти, дошли в Европа от Северна Африка, сочи полицията като източник на дискриминация.

Като възрастова група мюсюлманите между 16-24 години са се сблъсквали най-често с дискриминация. Значение, обаче, има и това дали са граждани на съответната европейска държава или не. Като граждани само 29% са се оплаквали от дискриминация, в противен случай процентът скача на 48 на сто.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.02   1531 г. – Осем немски князе и 11 града сформират Лига в защита на учението на Мартин Лутер. 1551 г. – Иван Грозни открива Стоглавия събор, ограничаващ правата...