Растежът на американската икономика се забави през третото тримесечие

30.10.2015 | 11:45
по статията работи: Даниел Василев
Президентът трябва да подпише увеличаването на тавана на дълга
Растежът на американската икономика се забави през третото тримесечие
Снимка: Thinkstock/Guliver

Икономиката на САЩ регистрира значително по-нисък растеж от очакваното през третото тримесечие на 2015 г. Публикуваните вчера данни от Бюрото за икономически анализ сочат, че тя е нараснала с 1,5% през периода юли-септември. Това е значително забавяне спрямо второто тримесечие на годината, когато на годишна база растежът достигна 3,9%. Така растежът за първите 9 месеца на 2015 г. достига 2% спрямо същия период на 2014 г., коментира информационният сайт npr.org.

В основата си растежът и инфлацията са изключително ниски“, коментира икономистът Дийн Бейкър от Центъра за икономически и политически изследвания, предаде npr.org. Правителството ще въведе корекции в данните за последното пълно тримесечие, които могат да бъдат значителни, напомня сайтът.

Основни двигатели на растежа са няколко сектора, които регистрират покачване спрямо същия период на 2014 г. Сред тях са: потребителските разходи, които нараснаха с 3,2% през третото тримесечие, разходите за трайни потребителски стоки (ръст от 6,5%), покупките на имоти (+6,1%) и правителствените разходи (+1,7%). Въпреки че някои анализатори се опасяваха, че силният долар ще доведе до спад на износа, данните за третото тримесечие не отчитат негативно представяне на експорта на страната. Според главният икономист на IHS Нариман Бехравеш те бързо ще се възстановят през четвътото тримесечие.

За сметка на това инвенториите регистрират спад през третото тримесечие. Компаниите, очаквайки спад на продажбите, намалиха обема на предлаганите стоки. Според главният икономист на IHS Нариман Бехравеш те бързо ще се възстановят през четвътото тримесечие.

 

Същевременно Конгресът на САЩ одобри закона за увеличаване на тавана на дълга, който беше предложен в сряда. С новия закон Конгресът ще може да заеме до 80 млрд. долара над гласувания бюджет до средата на март 2017 г. за нуждите на социалните програми, както и допълнителни 32 млрд. долара за военни разходи. За да влезе в сила законът трябва да бъде подписан от президента на САЩ Барак Обама. Той трябва да положи подписа си преди 3 ноември, когато падежира част от дълга на страната.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...