Реалната икономика може да надвие финансовия сектор у нас

09.12.2011 | 17:12
по статията работи:
"Банковата система в България е печеливша, независимо от ръста на лошите кредити", коментираха експерти
Реалната икономика може да надвие финансовия сектор у нас

Банковата система в България е печеливша през последните години, въпреки спада в кредитирането и въпреки лошите кредити - това стана ясно на среща-дискусия "Банковият сектор - в подкрепа на икономическото развитие", организирана от медийна група b2b Media Bulgaria.

Според Владимир Михайловски, постоянен представител на Международната финансова корпорация (IFC, част от структурата на Световната банка), у нас започва период, в който отново реалната икономика би могла да стане водеща пред финансовия сектор. Това сочат стабилните макропоказателите на икономиката ни - ниският бюджетен дефицит, ниската инфлация и положителният търговския баланс.

"Над 70% от БВП в икономиката на България се дава от частния сектор, като огромна част от него се дължи на чуждестранните инвеститори", информира той. В момента България е на кръстопът по отношение на своята конкурентоспособност, която дълги години се изразяваше в ниските разходи за труд и износ на суровини. "Днес българската икономика се променя в посока развитие на сектори с добавена стойност - индустрията и високите технологии", коментира още Михайловски.

"България е малка отворена икономика, свързана със системата на еврото. В това е нейната силна страна и с това привлича чуждестранни инвеститори", каза от своя страна Даниел Берг, директор на Европейската банка за възстановяване и развитие за България. По негови данни институцията е инвестирала в българската банкова система 200-250 милиона евро през миналата година, за тази година сумата ще възлезе на около 100 млн. евро, но за следващата година се очертава по-сериозен ръст на средствата. Тази година сумата е по-малка, тъй като размерът на заемите е значително по-малък.

Експертите коментираха също проблема с лошите кредити, които нарастват в настоящия период. По официални данни на БНБ общо в банковата система в България има близо 8 млрд. лева лоши кредити. "Истинските лоши кредити обаче са около 1,1 млрд. лв., а насреща им стои регулативен капитал от 9.2 милиарда лева", информира Владимир Михайловски.

"На проблема с лошите кредити трябва да се гледа спокойно и хладнокръвно, а не с паника", коментира той и посочи, че стабилността на българските банки се състои в това, че те не зависят от големи заеми и разчитат на местни източници на финансиране. Освен това през годините са успели да зеделят достатъчно резерви и да създадат буфери.

Това са причините българските банки да са добре капитализирани, да имат достатъчна адекватност и да не са повлияни от финансовите проблеми в другите страни. Лошите кредити в банковата система на страната са около 22%, но в България няма банка с под 10% адекватност, а средната за банковия сектор е над 15%, сочат данните на БНБ.

На въпрос трябва ли да се въведе валутен борд за еврозоната, Михайловски отговори: "Нужно е дисциплината в еврозоната да бъде възстановена".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.09   1529 г. – Започва Обсадата на Виена, след като Сюлейман I напада града. 1540 г. – Папа Павел III узаконява, създадения шест години по-рано от Игнаций Лойола,...