Регламентира се по-ефективният контрол върху източниците на шум

26.07.2010 | 16:56
по статията работи:
Колегиумът на МОСВ одобри проект за изменение и допълнение на Наредбата за дейността на националната система за мониторинг на шума в околната среда
Регламентира се по-ефективният контрол върху източниците на шум

Колегиумът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) одобри проект за изменение и допълнение на Наредбата за дейността на националната система за мониторинг на шума в околната среда и за изискванията за провеждане на собствен мониторинг и предоставяне на информация от промишлените източници. Наредбата е в сила от 2006 г.

Глобите при превишаване на пределно допустимите равнища на шума са определени в Закона за защита от шум в околната среда Те са в размер на 500 до 1000 лева за физическите лица и 1000 до 3000 лв. за юридическите лица и не се променят с новата наредба.

Измененията, които сега се предлагат, имат за цел да разпишат ясно компетенциите на регионалните структури на МОСВ за по-ефективен контрол върху промишлените източници на шум в околната среда.

Подробно е разписан редът, по който регионалните инспекции по околната среда и водите /РИОСВ/ предприемат действия за налагане на глоби и имуществени санкции при превишаване на нивата на шума от промишлени източници. При проверка на място се следи дали са налице условията за провеждане на измерването, както и за местоположението, типа и състоянието на съоръженията, свързани с дейността, причиняваща шум в околната среда. Предвижда се възможност за промяна на номиналния капацитет, при който се извършват измервания, тъй като голям брой предприятия, проектирани при други икономически условия, работят трайно с по-малък капацитет и това следва да се отразява при измерванията.

Досега липсваха критерии за преценка на качеството на докладите за собствени измервания, които предприятията трябва да предоставят съгласно условията в съответното комплексно разрешително, прупомнят от МОСВ. С поправките в наредбата се въвеждат такива критерии, според които РИОСВ преценява дали докладът на оператора отговаря на изискванията и дали е в съответствие с утвърдената от МОСВ методика.

Предложените мерки са продиктувани от опита, натрупан при прилагането на законодателството в областта на защитата от шум от промишлени източници от страна на регионалните инспекции за опазване на околната среда и водите. Предстои измененията в наредбата да бъдат съгласувани с Министерство на здравеопазването, преди влизането им в сила.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 28.05   1358 г. – Във Франция започва най-голямото селско въстание през Средновековието, известно като "Жакерия". 1754 г. – Френско-индианската война: Състои...