Рекорден оборот регистрира търговията на БФБ-София

27.08.2008 | 16:44
по статията работи: econ.bg
Прехвърлянето на над 5 млн. акции на "Химимпорт" АД изстреля общия оборот до 46 млн. лева
Рекорден оборот регистрира търговията на БФБ-София

Основните индекси на Българската фондова борса завършиха сесията с разнопосочно движение. Стойността на SOFIX се увеличава и достигна до 1020,31 пункта, регистрирайки лек ръст от 0,31%. Само 5 от общо 19 компании, част от тесния индекс на борсата приключиха деня с понижение на пазарната капитализация.

Най-големият губещ в състава на тесния индекс на борсата днес е Топливо АД (3TV). След резкия ръст във вторник, днес акциите на компанията поевтиняха с 3,27 на сто. Цената им достигна до 16,13 лева в края на търговския ден. Вчера дружеството беше лидер сред най-добре представящите се blue-chip компании и регистрира ръст на пазарната си капитализация от близо 7 на сто.

С над 3% поевтиняха и акциите на Оловно-цинковия комплекс (5OTZ), разположен край Кърджали. Книжата се търгуваха на ниво 28 лева за брой.

Отлично за инвеститорите обаче беше представянето на Оргахим АД (5ORG). Акциите на химическата компания поскъпнаха с 3,18%, като по този показател дружеството е най-големият печеливш в състава на SOFIX. Търговията с книжа на Оргахим приключи при цена 178,50 лева за брой.

Ръст от около 3 на сто има и при търговията на Каолин АД (6К1).

Широкият BG40, който отразява развитието на 40 компании, търгувани на пода на БФБ, отново приключи „на червено”. Стойността на индекса вече е 250.69 пункта, отчитайки незначителен спад в размер на 0,07%.

Позитивно завърши деня за останалите индекси на БФБ–София. BGREIT  достигна до 86,53 пункта. Стойността му се увеличи с половин процент. Другият индекс на борсата - BGTR30 достигна до 661.12 пункта. Ръстът е от 0,41%.

Общият оборот на борсата обаче регистрира рекорден ръст спрямо последните месеци. Прехвърлянето на 5,223 млн. лота на Химимпорт АД (6С4) станаха причина за рязкото увеличение и днес на пода на БФБ-София бяха сключени сделки на обща стойност 45,961 млн. лева.

Негативна обаче е търговията с компенсаторни инструменти на пода на борсата. Сделки с поименните компенсационни бонове днес се сключват на ниво 0,43 лева. Боновете поскъпнаха с почти 20% във вторник, но днес настроенията се обърнаха и беше регистриран спад в цената от 14 на сто. Жилищните компенсаторни записи загубиха 2,56% от стойността си. Сесията приключи с цена на книжата 0,38 лева. Търговията с компенсаторните записи също се извършва на ниво 0,38 лева.Тяхната цената обаче се понижи с 9,52%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...