Рекорден ръст от над 332% на износа на масла и восъци за трети страни

11.05.2015 | 16:30
по статията работи: econ.bg
Германия, Италия, Румъния са основните ни търговски партньори в ЕС
Рекорден ръст от над 332% на износа на масла и восъци за трети страни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Износът на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход от България за трети страни е нараснал рекордно с 332,5% през първото тримесечие на годината. Въпреки това тенденцията страната ни да изнася повече стоки към държавите от Европейския съюз (ЕС) се запазва, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). За периода януари и февруари 2015 г. страната ни е експортирала към останалите страни членки стоки на обща стойност 4,5 млрд. лв.

Това е с 12,2% повече спрямо резултата от първите 2 месеца на 2014 г. В същото време само за февруари износът ни за Евросъюза съставлява 2,2 млрд. лв. Тук също се наблюдава увеличение спрямо същия месец на м.г., но с по-слаби темпове – 7,7 на сто.

Шест са държавите от общността, които формират над две трети от българския експорт през първите два месеца на годината. Това са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция, където са били реализирани 69,5% от изнесените стоки.

С по-бързи темпове обаче расте българският износ към трети страни. Така за първите 3 месеца на 2015 г. сме експортирали за държави извън ЕС стоки и продукти за 3,9 млрд. лв. Което е доста по-малко спрямо резултата ни за страните членки, който освен това е и само за първите два месеца на годината.

Увеличението на износа ни към трети страни обаче изпреварва това към ЕС. Така за първото тримесечие на 2015 г. то е 14,3% спрямо същия период на 2014 г. Още по-осезаемо е увеличението през март. Тогава България е изнесла за трети страни стоки за 1,5 млрд. евро, което обаче е с 46,8% повече спрямо същия месец на миналата година.

Основните търговски партньори на България извън Евросъюза са Турция, Китай, Сърбия, САЩ, Сингапур и Русия, които формират 51,7% от износа ни към трети страни.

Изчисленията на НСИ показват, че външнотърговското салдо на страната ни с трети държави за първите три месеца на година е отрицателно и възлиза на 638,3 млн. лв. За март то отново е отрицателно в размер на 43,5 млн. лв.

Рекорден ръст от 332,5% има в експорта на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход. Увеличение от 76% има при този на разнообразни готови продукти. По отношение на вноса от тези държави най-сериозно е нарастването на този на храни и живи животни. Там ръстът е в рамките на 30 на сто.

Данните за периода между януари и март 2015 г. показват, че външнотърговското салдо на България със страните от ЕС е отрицателно и е на стойност 504,2 млн. лв. Най-голямо увеличение от 39,6 на сто има при износа на сурови материали. При вноса най-голям е ръстът при безалкохолните напитки и тютюневите изделия, като той достига 25,5 на сто.

Изчисленията на националната статистика отчитат, че общото външнотърговско салдо за първото тримесечие на годината също е отрицателно и е на стойност 1,581 млрд. лв. Това е с 596,8 млн. лв. по-малко от салдото за същия период на миналата година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Катаджия спира кола... - Защо карате с превишена скорост? - Ами заседях се с приятели, празнувахме Великден, а пък жената сигурно се е притеснила. - Какъв Великден, той мина преди няколко...
На този ден 15.06   1215 г. – В Англия е подписана Магна харта, ограничаваща правата на монарха за сметка на правата на аристокрацията и църквата. 1253 г. – Българският цар Михаил...