Рециклирали сме 29% от битовите си отпадъци през 2012 г.

04.06.2014 | 14:55
по статията работи: Мария Добчева
Това показва Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда
Рециклирали сме  29% от битовите си отпадъци през 2012 г.

През 2012 г. сме рециклирали 29% от битовите си отпадъци, като по този показател се изравняваме със страни като Португалия и Испания и изпреварваме държави като Унгария, Полша и Чехия. Страната ни обаче още е далеч от средния показател от 42% за ЕС. Най-използваният метод за третиране на битови отпадъци у нас остава депонирането, като през отчетната годината са били депонирани 2 323 килотона битови отпадъци.

Това сочат данните на приетия от Министерски съвет Национален доклад за състоянието и опазването на околната среда през 2012 г. Целта на документа е да се информират институциите и обществеността за състоянието на екологичната обстановка в страната.

Докладът още показва, че най-неблагоприятно въздействие върху природата оказва потреблението на енергия и природни ресурси в икономическите сектори, както и емисиите на вредни вещества в атмосферата, водите и почвите.

Най-голямо количество от емисиите на серен и азотен диоксид идват от енергетиката. Емисиите на серен диоксид за 2012 г. са намалели с 189,5 хил. тона в сравнение с предходната година, главно поради понижението на емисиите от ТЕЦ. Въпреки внедряването на серопочистващите инсталации в тях емисиите на серен диоксид от ТЕЦ представляват 82% от националните емисии за 2012 г.

Питейните води запазват сравнително доброто си качество. В атмосферния въздух не е отчетено повишение на обемната специфична активност на естествени и техногенни радионуклиди. Няма отклонение и от нормалния радиационен статус и в районите на АЕЦ "Козлодуй".

Нормативните шумови нива са превишени в 69% от контролните пунктове в страната, но се отчита намаление с 3% в сравнение с 2011 г. Най-завишени нива на шум има в градовете София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Перник и Сливен. Автомобилният трафик е посочен като основен причинител на завишените нива на шум.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Джак Балма и Мишел...