Родителите харчат по 300 лева, за да спретнат първолак за училище

13.09.2013 | 15:00
по статията работи: Ралица Стоянова
Майките и татковците дават около 20 лева месечни джобни на малчуганите
Родителите харчат по 300 лева, за да спретнат първолак за училище

Около 300 лева средно харчи българското семейство, за да подготви първокласник за училище. Сумата е по-ниска от разходите, които правят родителите за същата цел в Словакия (490 лв.), но най-драстично се различава от тази в Чехия и Полша. Там за тръгването на училище за първи път джобът на родителите олеква с еквивалента на 590 лева, сочи проучване на финансова компания, оперираща у нас.

Според друго проучване първият учебен ден излиза по 380 лв. на родителите. 

Същевременно обаче в  България е най-висок делът на родителите, които дават джобни пари на своите деца – 84% от родителите у нас смятат това за задължително. За сравнение, в Полша и Чехия това правят две трети от хората (съответно 66% и 64%), а в Словакия – 56%.

Повечето от родителите са убедени, че трябва да започнат да дават джобни пари на децата си от 1-ви клас на началното училище (42%); и в краен случай – от 2-ри клас (25%). Към първата опция се числят главно родителите от Полша (60%) и България (58%). Същевременно има и родители, които смятат, че трябва да започнат да дават на джобни пари на децата си във възрастта 15 и повече години. Тази група родители е най-многобройна в Словакия, където към нея се числят 37% от семействата.

Джобните у нас – на седмица, в Чехия и Полша – месечно

94% от българите дават джобните на децата си седмично. В Чехия и Полша най-често това е става наведнъж за целия месец, а словаците дават на децата си пари най-вече според текущите нужди. Средно в България джобните са не повече от 20 лева месечно за малките класове, като сумата расте с възрастта. В Чехия, Словакия и Полша средно джобните са около 45 лева.

Половината от родителите одобряват предварително разходите. Всеки трети обаче не знае за какво детето му си харчи парите. Правилата за харченето на джобните пари варират в различните държави. В България родителите са най-благосклонни – всеки трети (29%) не се интересува за какво децата му харчат джобните си пари. За сравнение, в Словакия например този процент е едва 16%. На другия полюс са 57% от българите, които разрешават на децата си да харчат джобните си пари само за предварително одобрени цели. Близо една четвърт от словаците също казват, че детето им първо трябва да пита родителите си за разрешение за разходите.

В същото време българите са най-големите противници на използването на джобните пари за поощрение  на децата. 47% от запитаните посочват, че категорично не одобряват този подход, докато например в Чехия този дял е значително по-малък – 25%. Едва 5% от сънародниците ни използват джобните пари като мотивиращ фактор за добри оценки в училище, добро поведение или за помощ в домакинството, а в Чехия и Словакия този метод прилага почти всяко второ семейство.

Проучването е изготвено от "Профи Кредит".

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...