Родители: Проектозаконът за детето е финансово неизгоден

26.03.2012 | 13:34
по статията работи: Петя Бързилска
Според противници на закона държавата няма средства, за да финансира извеждането на деца в риск от семействата им
Родители: Проектозаконът за детето е финансово неизгоден
Снимка: Sxc.hu

Проектозаконът за детето не е финансово обоснован. Това стана ясно от искането на граждански организации, родители и родителски комитети към Министерството на труда и социалната политика (МТСП), които настояват за изтегляне на проектозакона. На пресконференция в БТА в продължение на два часа представители на обединили се предимно в социалните мрежи организации изложиха аргументите си против предложения от министерството проект за нов Закон за детето.

Мирослав Паскалев, който представлява групата на родителите, които се организират във Facebook, обърна внимание на чисто финансовата гледна точка към проектозакона.

"Този закон може да бъде прилаган единствено избирателно. Държавата не може да финансира този разход, който предвижда закона", заяви Паскалев. Той се аргументира с данни от статистиката.

Според информация на UNICEF 44,6% от децата в България са в риск от бедност и неравностойно положение. Тези данни са изнесени преди началото на кризата и преди спадането на доходите и увеличаването на безработицата. Същевременно според Националния статистически институт (НСИ) броят на децата в страната е 1 300 000. Това означава, че 570 000 са в риск. Тези деца автоматично трябва да бъдат изведени от семействата им след влизането на Закона за детето в сила. И съответно да бъдат настанени в социални институции или в приемни семейства.

До този момент обаче МТСП не е посочило как ще бъде финансиран този закон, посочи Паскалев. Според неговите изчисления само за обезпечаване на приемни семейства ще са необходими 7044 лв. годишно за дете. Това прави над 3.7 млрд. на година за всички деца в риск. В тази сума освен това не се включват административните разходи по обучение и обслужване на социалните служби, които да извършат този процес на извеждане и настанявана.

"Разходът е много по-голям от бюджета на МТСП, а това означава, че законът ще се прилага избирателно, което е в разрез с принципите на демокрацията и правовата държава", категорично заяви Паскалев.

Освен това според него законът ще позволи да нарасне етническото напрежение в страната, тъй като 85% от децата от ромски произход ще бъдат изведени от семействата им. Той заяви, че от друга страна българското население няма да иска да финансира целия този процес. Друга причина против според Паскалев е факта, че законът ще отвори вратите на корупцията и трафика на деца тъй като дава възможност за лесно извеждане на деца от семействата.

Стилиян Иванов, председател на фондацията за подпомагане на жертвите на престъпления и корупция, беше на мнението на Паскалев, като подчерта, че законопроектът предвижда създаване на Национална карта на социалните услуги.

"Това е огромно харчене на средства за създаване на нов гигантски апарат от чиновници, които могат да действат напълно като репресивен апарат”, посочи Иванов. "Разходите по външния дълг няма да стигнат само за да се покрият разходите за чиновниците", подчерта той. Иванов също така попита откъде идват парите за огромните PR кампании по законопроекта за детето и кампаниите за приемното родителство. Според него този закон сам по себе си се превръща в стимулиращ доносниците, тъй като може да се използва за личностна саморазправа.

Всички присъстващи на пресконференцията представители на родителски и други организации поискаха държавата да предприеме сериозни мерки за подпомагане на семействата с деца, включително и финансови. Тяхната теза е, че за да се защити детето на първо място трябва да се подобри стандартът на живот в България. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...