Роман Василев: Образователният елемент е важен за е-управлението

10.05.2013 | 17:20
по статията работи: Петя Бързилска
Министърът за електронно правителство взе участие в международна конференция
Роман Василев: Образователният елемент е важен за е-управлението

"Образователният елемент е от изключително значение за използването на съществуващите системи и решения по отношение на е-управлението. Той обаче е ключов и за надграждането на тези решения, които да направят администрацията още по-ефективна". Това заяви днес министърът за развитие на електронното правителството Роман Василев.

Той взе участие чрез директна видео връзка в международната научна конференция на тема „Стандарти и предизвикателства пред публичната администрация през ХХІ век”, организирана от Стопанска академия „Д. А. Ценов”, Свищов. На събитието присъстваха представители на академичната общност от страната и чужбина, кметове, както и представители на държавната и общинските администрации, съобщават от пресцентъра към министъра за развитието на електронното правителство

Василев заяви, че подкрепя и желае съвместна работа и по проекта, иницииран от Стопанската академия, за организиране на ежегоден национален конкурс „Най-добра администрация на годината“. Идеята на конкурса е да отличи добрите практики, прилагани от държавната и общинска администрация, да ги покаже и популяризира.

Роман Василев предложи подходът при организиране на конкурса да бъде по-интерактивен. Интернет сайтът, който ще бъде специално създаден за инициативата, да бъде достъпен за коментари и препоръки от страна както на администрациите, така и на потребителите на публични услуги. „Тази прозрачност е особено важна и полезна в този начален етап от организирането на конкурса”, допълни министър Василев.

Международната конференция се организира по повод 20-годишния юбилей на специалност „Публична администрация”. За този период в образователна степен „бакалавър” са се дипломирали над 800 човека. Според данни на Стопанската академия, голяма част от тях са на утвърдени позиции в публичната администрация. Дипломирани студенти работят в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Национална агенция по приходите, Агенция митници, Агенция за социално подпомагане, в регионалните структури на Министерство на труда и социалната политика и други.

Припомняме, че вчера беше съобщеное, че са отделени 13 млн. лв. за надграждане на съществуващите и изграждане на нови централни системи на електронното правителство. Финансирането е по "Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.06   1342 г. – Основан е град Олбор, Дания. 1815 г. – Състои се последната военна победа на Наполеон Бонапарт – при Лигни. 1846 г. – Пий IX е избран за...