Румен Радев отличи български иновативни предприемачи за високите им постижения

08.02.2019 | 17:30
по статията работи: econ.bg
60 представители на утвърдени и новосъздадени компании получиха правото да използват марката “Високи постижения в иновациите” на фондация „Приложни изследвания и комуникации" като знак за своите успешни разработки в областта на ИТ сектора
Румен Радев отличи български иновативни предприемачи за високите им постижения
Снимка: Пресцентър на Президентството

Президентът на България Румен Радев връчи на финалистите в конкурса “Иновативно предприятие на годината” за 2016, 2017 и 2018 г. марката “Високи постижения в иновациите”. Отличието се дава за първи път за високо качество и оригиналност на иновациите на българските фирми, за въздействието им на националния и световен пазар, върху околната среда и обществото, за ефективност на бизнес модела. На церемонията президентът изтъкна иновативността като най-ефективният механизъм за постигане на висок и устойчив икономически растеж. Той допълни, че териториалното разпределение на иновациите в една държава е критерий за хармоничното развитие на регионите.

60 представители на утвърдени и новосъздадени компании получиха правото да използват марката “Високи постижения в иновациите” на фондация „Приложни изследвания и комуникации" като знак за своите успешни разработки в областта на ИТ сектора, в производството, в сферата на услугите, за научни постижения, за нови социални услуги.

На церемонията, която е част от кампанията на конкурса “Иновативно предприятие на годината 2018”, президентът Румен Радев подчерта: „Иновативността е най-ефективният механизъм за постигане на висок и устойчив икономически растеж, а за това една държава трябва да има точно хора като вас - с отворен ум, критично мислене, борбеност да отстояват идеите си“. Държавният глава обърна внимание, че териториалното разпределение на иновациите в една държава е критерий и за хармоничното развитие на регионите. Той изрази своето задоволство, че сред финалистите в конкурса има фирми от различни краища на България.

Президентът е оптимист за развитието на иновационната среда у нас, защото все повече млади хора и фирми залагат на иновациите. „Нашият най-голям капитал са младите хора“, завърши той.

Д-р Огнян Шентов, председател на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, допълни, че именно иновациите са локомотивът за икономическия растеж през последните години, а фирмите финалисти в конкурса са представителна извадка за развитието на тази среда. „С тази марка отбелязваме техния принос за икономическия растеж“, подчерта той. 

Георги Къдрев, изпълнителен директор и съосновател на „Имагга Технолоджис“ ООД, финалист в Конкурса за 2016 г. , заяви: „Важно е да се насърчат младите да мечтаят да бъдат иноватори.“ Компанията е водеща в технологиите за image recognition, развива проекти с Университета в Сеул, и има клиенти в над 82 държави.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 09.08   48 пр.н.е. – Юлий Цезар разбива Помпей в битката при Фарсала 681 г. – На 16-тото заседание на Шестия Вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за...