Румъния избира нов президент

02.11.2014 | 13:20
по статията работи: Мина Стойчева
В Лагунск и Донецк гласуват за парламент, Западът отрича вота
Румъния избира нов президент
Снимка: Thinkstock/Guliver

В Румъния, както и в Лагунск и Донецк днес е изборен ден. Гражданите на северната ни съседка избират държавен глава, а в отцепилите се от Украйна области гласуват за парламент. Сериозен кандидат за президентския пост в Букурещ е настоящият министър-председател Виктор Понта. Той се включи в надпреварата за държавен глава въпреки разследванията за корупция срещу членовете на партията му, съобщава iNews.

Данните на социолозите показват сериозна преднина от 13 пункта на Понта за сметка на лидера на либералната партия Клаус Йоханис. Прогнозите са, че двамата ще се изправят един срещу друг повторно на балотаж на 16 ноември. В крайна сметка обаче анализатори твърдят, че премиерът ще спечели повече гласове.

Междувременно Москва подкрепи изборите за парламент в Лагунск и Донецк въпреки недоволството на западните държави. В публикациите в руските медии в самопровъзгласилите си народни републики се твърди, че има висока избирателна активност.

РИА Новости информира, че вотът протича като празник. Хората отиват до урните, за да променят нещата към по – добро и защото е техен дълг. Преди започването на изборния ден руските власти потвърдиха, че признае резултатите от него. Според Кремъл това ще даде повече легитимност на двете области в мирните преговори с Киев.

От своя страна западните държави смятат вота за незаконен. Тяхната позиция е, че изборите ще изострят конфликта в източна Украйна.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...