Русия готви конфискация за европейски и щатски фирми

05.03.2014 | 11:52
по статията работи: Симеон Досев
Целта била да се защити суверенитета на страната
Русия готви конфискация за европейски и щатски фирми

Съветът на федерациите в Русия готви законопроект, който предвижда възможността за конфискация на активи на американски и европейски компании. Текстът има за цел да защити суверенитета на страната от покушение, обясни шефът на парламентарната комисия по конституционни върпоси Андрей Клишас, цитиран от „РИА Новости“.

Проектът предвижда  президентът или правителството да разпоредят отнемането на имущество на фирми при евентуална заплаха за държавата. 

В момента юристи внимателно прочуват възможността за отнемане на активите на чуждестранни компании, както и на частни лица. Експертите анализирали начините, по които то може да стане в съответствие с Конституцията на страната. 

"Ние не се съмняваме, че това отговаря на европейските стандарти. Достатъчно е да си спомним Кипър. Тогава конфискацията се случи по силата на едно от условията за предоставяне на помощ на държавата от страната на ЕС", коментира Клишас. 

По всичко изглежда, че законопроектът е отговор на президента Путин на заплахите от санкции за Русия заради намесата в Украйна. След като руски военни сили навлязоха на територията на страната САЩ и ЕС заговориха, че федерацията може да бъде подложена на редица санкции, сред които икономически и забрана за пътуване на граждани на страната, съобщава iNews.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 30.04   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Петър Зрински и Фран Кръсто...