Русия се завръща на пазара за продажбата на хайвер. Страната спря да изнася черните яйца от есетра в продължение на девет години, тъй като каспийската морска риба беше застрашена като изчезващ вид.
В момента Русия се е обърнала към рибното фермерство, за да възвърне позициите си като един от най-големите играчи на световния пазар, съобщава АФП, цитирана от БТА.
В това предприятие на 200 километра от Москва се отглежда много ценна риба - есетра, рибата, която произвежда черен хайвер. Само един малък разрез е необходим за извличането на ценните черни яйца
от рибата. "Опитваме се да извадим хайвера от рибата, без да я убиваме. Ако тя остане жива, я връщаме във водата за нов цикъл", заяви един от работниците в предприятието. Извличането на хайвера и
опитите рибата да се запази жива е нова и много по-ефективна техника. По този начин всяка есетра може да снася хайвер по няколко пъти.
Тази година Русия започна износа на хайвер след деветгодишно прекъсване и разчита на рибните си ферми, за да си върне реномето на пазарен лидер. Франция и Китай вече произвеждат хайвер от няколко години, но руснаците са убедени, че разполагат с идентичността на бранда, за да преборят своите конкуренти.
През изминалите три години бяха открити около 12 рибни ферми в Русия. Това е добре за бизнеса и за каспийската есетра, която може да се надява на по-добри времена.