Русия спаси най-голямата частна банка в последната минута

05.09.2017 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Руската централна банка пое най-малко 75% от активите на изпадналата в затруднения банка "Откритие" и веднага започва да ръководи и оперативната й дейност
Русия спаси най-голямата частна банка в последната минута
Снимка: под лиценза на creative commons

Най-голямата частна банка в Русия беше спасена в последната минута. Неочаквано за мнозина с това се зае руската Централна банка. Досега подобни операции се извършваха по съвсем друг начин. Защо се наложи този експеримент, пита Миодраг Сорич в "Дойче веле".

Дали всичко е било за добро? Андрей Начаев, бивш руски министър на икономиката от деветдесетте години, не е много сигурен. Той говори за експеримент. "Едва след няколко години ще се разбере дали това е бил правилният път", казва той в разговор с ДВ. Под "път" той разбира поглъщането на най-голямата частна банка "Откритие" от Руската централна банка (РЦБ). Подобно нещо не се беше случвало в по-новата банкова история на Русия.

Руската централна банка пое най-малко 75% от активите на изпадналата в затруднения банка "Откритие" и веднага започва да ръководи и оперативната й дейност.

Досега санирането на банките протичаше по друг модел. Парите пак идваха от РЦБ. Но те попадаха в трезорите на някой добре функциониращ банков институт, за да може той да погълне задлъжнелия конкурент и да го изправи на крака. Невинаги обаче тази практика е водела до успех. Помощи за милиони често пъти изчезваха безследно в нечии джобове.

Независима ли е РЦБ

Какъв точно е случаят с "Откритие"? Банката спадаше към осемте най-големи банки в Русия - т.е. беше твърде голяма, за да бъде оставена да фалира. Обявяването на несъстоятелност би могло да разтърси цялата банкова система в Русия. РЦБ не можеше да поеме подобен риск, още повече че от години води курс за стабилизиране на банковия сектор.

През последните години тя отне лицензите на над 300 финансови институции. Много от тях имаха твърде малко собствен капитал, бяха затънали в различни спекулативни сделки или бяха зависими от парите на отделни олигарси и големи инвеститори. Шефката на РЦБ Елвира Набиулина, която се ползва с доверието на президента Путин, продължава курса на консолидиране на банковия сектор. Всъщност РЦБ е независима от държавата. Поне на хартия. В действителност РЦБ не може да взима никакви важни решения без предварителното одобрение на президента и неговата администрация.

Последиците от прекаления апетит

Същото се отнася и до спасяването на банка "Откритие". Засега не е ясно дали в обозримо време банката ще бъде отново приватизирана, или ще остане в ръцете на държавата. Представители на Германската външнотърговска камара, които пожелаха анонимност, предполагат, че банка "Откритие" ще бъде върната в частния сектор. Други експерти са по-скептични. Във всеки случай с поглъщането на "Откритие" се увеличава влиянието на държавата над бизнеса. Нещо, което критикуват много експерти.

През последните 9 години банка "Откритие" се разрасна значително. В повечето случаи чрез поглъщането на други банки. Вероятно разрастването ѝ е било прекалено бързо, твърди експертът Максим Осадший. Банката изпадна в затруднения, след като един от най-големите акционери внезапно изтегли парите си. Други акционери последваха примера му и през юни рейтинговата оценка на банката падна до най-ниското възможно ниво.

Без доверие

Междувременно "Откритие" отново обслужва клиентите си. Касите работят, банкоматите са пълни с пари. Въпреки това много клиенти са разколебани. Избегнатият в последна минута фалит беше важна тема и в руските медии.

Курсът на банковите акции показа огромни амплитуди. Първоначално акциите загубиха почти изцяло стойността си, а след съобщението за намесата на РЦБ, курсът им главоломно се покачи. Независимо от спасяването на "Откритие" много клиенти изгубиха доверие в банката, изтеглиха парите си и ги довериха на други държавни банки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.10   1428 г. – Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на Орлеан, продължила 7 месеца. 1492 г. – Експедицията на Христофор Колумб достига Карибските...