Русия създаде собствена рейтингова агенция

18.03.2016 | 15:03
по статията работи: Даниел Василев
ACRA ще замести "трите големи" при съставянето на рейтинги на страната и на местни компании
Русия създаде собствена рейтингова агенция
Снимка: Sxc.hu

През последните 3 седмици рейтинговите агенции Moody’s и Fitch посочиха, че планират да спрат издаването на локални рейтинги, отколкото да се съгласят клоновете им в Москва да попаднат под властта на руското правителство на цената на нарушаване на международните санкции, предаде Bloomberg. Същевременно с оттеглянето на базираните в Ню Йорк компании на сцената изгрява руската ACRA, която ще запълни дупката, когато започне да публикува коментари относно кредитното състояние на държавите през втората половина на годината.

Причината международните рейтингови агенции да се изтеглят от Русия е обвиението от руска страна, че понижаването на кредитния рейтинг на държавата под инвестиционното равнище е било политически мотивирано. Страната, в лицето на централната банка и министерството на финансите, планира да замени „голямата тройка“ с ACRA като измерител на качеството на инвестициите.

„Чрез отрязването на международните агенции от националните оценки страната защитава местната институция“, коментира главният фондов мениджър в Ronin Partners Иван Гуминов. „До този момент всички важни рейтинги се предоставяха от „голямата тройка“ и новият местен играч ще бъде изправен пред трудности при завладяването на пазарен дял, ако иска да се конкурира с тях“, допълни още експертът.

Същевременно Moody’s посочи, че ще закрива съвместното си начинание в Москва, което просъществува 12 години, и се оттегля от изготвянето на национален рейнг за Русия. Fitch преустанови издаването на рейтинги на руските компании още в края на февруари, когато ACRA, което идва от Аналитична агенция за кредитен рейтинг, подаде заявление за лиценз за осъществяване на дейност. Standard & Poor’s са в процес на преговори с централната банка на Русия за възможностите за извършване на дейност под новите правила.

От централната банка на страната обявиха инициатива за създаване на агенция, която няма да бъде изложена на „геополитически риск“, още през юли 2015 г., когато Moody’s и Standard & Poor’s понижиха кредитния рейтинг на Русия до „боклук“ в резултат на сриващите се цени на петрола и санкциите над държавата, наложени от ЕС и САЩ след инвазията в Източна Украйна. Освен това централната банка няма повече да използва рейтинговите оценки на трите компании като основа за взимане на решения, посочи ръководителят на поделението за развитие на финансовите пазари Елена Чайковска.

Управителният борд на новата агенция ще бъде оглавяван от американеца Карл Джонсън, който беше съветник на руското правителство в ролята си на служител на Earnst & Young в Москва. Директор на агенцията ще е Екатерина Трофимова, бивш анализатор за Русия и анализатор за съветските републики в Standard & Poor’s. Двадесет и седем акционера, сред които са Сбербанк, Raiffesenbank и др. вложиха по 3,7% от капитала на ACRA, който възлиза на 44 млн. долара.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 24.02   303 г. – Император Диоклециан издава указ за преследване на християните в Римската империя. 1303 г. – Битката при Рослин, част от Първата война за независимост...