Руските милиардери са най-потърпевши от напрежението в Украйна

04.03.2014 | 10:15
по статията работи: Мария Стоянова
Най-богатите в света загубиха 44,4 млрд. долара
Руските милиардери са най-потърпевши от напрежението в Украйна

Първите 300 най-богати хора в света са изгубили общо 44,4 млрд. долара вчера. Основната причина за колосалните загуби е сриването на глобалната борсова търговия заради напрежението между Русия и Украйна. Това доведе и до срив в цената на руската валута до рекордно дъно.

Само за вчерашния ден всички руски и украински милиардери пък са загубили общо 12,8 млрд. долара. Това сочат данни на Индекса на милиардерите, изчислен на дневна база от „Блумбърг“.

Двамата най-богати, изгубили най-много пари по време на вчерашния ден, са руснаците Генадий Тимченко и Леонид Микелсън. Загубите им се равняват на общо 3,2 млрд. долара. Инвеститорите притежават почти половината от най-големия руски газов производител "Газпром".

Припомняме, че напрежението между Русия и Украйна ескалира, след като най-голямата по площ държава в света разположи военни части на украинския полуостров Крим. В резултат на това Киев обяви пълна военна мобилизация на над 1 млн. души.

Това доведе до срив на московската борса след като основният индекс MICEX отбеляза 9-процентно понижение, последвано от спад в индексите на всички глобални пазари.

Ситуацията в Украйна вдигна и цената на златото. То се търгува близо до 1 400 долара за тройунция – най-високата цена за благородния метал от септември миналата година насам.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
4.50/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...