Ръст от 0,5% на цените на жилища в България за второто тримесечие

09.10.2014 | 20:40
по статията работи: Мина Стойчева
Поскъпването у нас е доста под средното за ЕС, сочат данните на Евростат
Ръст от 0,5% на цените на жилища в България за второто тримесечие

Ръст в размера на 0,5% са отчели цените на жилищата в България за второто тримесечие на 2014 г. в сравнение със същия период на миналата година. За разлика от първото тримесечие на настоящата година пък увеличението е в рамките на 0,3%. Това отчитат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Според изчисленията за месеците от април до края на юни увеличението на стойността на недвижимите имоти в страната ни е доста под средната за всички 28 страни-членки на Европейския съюз (ЕС), където то е с 1,7 на сто повече в сравнение със същия период на 2013 г. В рамките на еврозоната не е регистрирана промяна.

За разлика от първото тримесечие на 2014 г. през второто цените на жилищата в границите на ЕС са отчели ръст от 1,4%. За държавите от еврозоната увеличението е в рамките на 0,9%.

Най-голямо поскъпване с 14,5 на сто на недвижимите имоти през второто тримесечие на годишна база е отчетено в Естония. След това се нареждат Ирландия (с 12,5 на сто) и Великобритания (с 10,2 на сто).

На другия полюс с най-големия спад от 9,8% в стойността на жилищата е Словения, следвана от Италия и Румъния, където намалението е съответно с 4,8% и с 3,8%.

От друга страна в сравнение с първото тримесечие на 2014 г. през второто най-значителен ръст в цената на недвижимите имоти има в Ирландия (с 6,8%), Литва (с 4,1%), Дания (с 3,9%) и Великобритания (с 3,9%). Най-сериозно намаление на стойностите пък има в Словения (с 2,6%), Румъния (с 1,3%) и Италия (с 0,5%)

Междувременно от Камарата на строителите у нас обявиха, че се наблюдава известен ръст в търсенето на недвижими имоти, като той е предимно при луксозните и качествени имоти. Според експерти обаче все още е рано да се говори за промяна в цените на имотите, тъй като динамиката в търсенето се наблюдава от тази година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 19.06   1269 г. – кралят на Франция Луи IX постановява всички евреи, които не носят отличителния знак Звездата на Давид да заплащат глоба. 1829 г. – Руско-турската...