САЩ изместиха Русия като основен търговски партньор на България извън ЕС

12.03.2015 | 12:30
по статията работи: econ.bg
Въпреки това страната ни продължава да внася най-много руски стоки от трети държави
САЩ изместиха Русия като основен търговски партньор на България извън ЕС
Снимка: Thinkstock/Guliver

В началото на 2015 г. за първи път САЩ успяха да изместят Русия като основен търговски партньор на България извън Европейския съюз (ЕС). Износът от страната ни за руската държава е отчел значителен спад от 34,7%. От 60,2 млн. лв. през януари 2014 г. той е намалял до 39,3 млн. лв. през същия период на настоящата година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Подобен спад обаче донякъде е очакван и може да се обясни с наложените от САЩ и ЕС санкции срещу Москва и ответната реакция на руската страна с налагането на ограничения за импорт на селскостопански стоки от страните-членки.

В същото време най-големият обем на вносни стоки от трети страни в България идва от Русия, независимо, че също регистрира намаление от на 20 на сто. Дори и в резултат на спада през януари 2015 г. импортът от страната у нас остава в размер на 450 млн. лв.

От друга страна за първи път националната статистика отчита САЩ като един от основните търговски партньори на България. Износът на български стоки за Америка се е увеличил с 20% до 43,9 млн. лв. за първия месец на годината, за разлика от същия период на предходната година.

Въпреки това вносът на американски продукти на нашия пазар остава далеч под този на руски, независимо, че отчита ръст от 2,5 на сто. Според изчисленията за януари 2015 г. той възлиза на 41 млн. лв.

Общо експортът на България за трети страни през разглеждания период намалява с 2,5% за разлика от същия месец на 2014 г. Той достига размер от 1,1 млрд. лв., като основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сингапур, Сърбия, САЩ и Македония, които формират 54,9% от износа за трети страни.

Изчисленията показват, че вносът на страната от трети държави също бележи спад от 9,9% спрямо същия месец на 2014 г. и е на стойност 1.,5 млрд. лв. Според НСИ най-голям е обемът на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. Външнотърговското салдо на България с трети страни за януари 2015 г. е отрицателно и е на стойност 364,6 млн. лeвa.

Общият размер на изнесените стоки през януари 2015 г. е на стойност 3,4 млрд. лв. и спрямо предходната година износът се увеличава с 8,9%. През януари в страната са внесени стоки общо на стойност 3,8 млрд. лв. или с 4,2% по-малко спрямо същия месец на 2014 г.

Общото външнотърговско салдо е отрицателно за разглеждания период и е в размер на 420,5 млн. лв., което е с 439 млн. лв. по-малко от салдото за януари 2014 г. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 22.09   1499 – Между Австрия и Швейцария е сключен мирен договор, с което се слага край на Австрийско-швейцарската война и е призната независимостта на Швейцария. 1792...