САЩ изпаднаха в частична парализа

01.10.2013 | 08:54
по статията работи: Георги Георгиев
Белият дом нареди на част от федералните агенции да спрат работа
САЩ изпаднаха в частична парализа

Близо 1 милион държавни служители на САЩ са изправени пред принудителен неплатен отпуск. Точно в 7 часа тази сутрин българско време и полунощ местно време изтече срокът, в който фракциите в Конгреса трябваше да договорят компромис за финансирането на федералното правителство в началото на новата фискална година. Поради тази причина Белият дом нареди на част от федералните агенции да спрат работа, информира БНР.

Републиканците не отстъпиха от желанието си да забавят действието на здравната реформа, което беше и условието им за приемане бюджета на правителството. Демократите отказаха да обсъждат предложения за каквато и да е намеса във вече приетото здравно законодателство, което влиза в сила от днес. Вечерта премина в прехвърляне на топката между двете камари и разгорещени дебати кой е по-голям защитник на интересите на избирателите. Стигна се и до вътрешнопартийни сблъсъци в редиците на Републиканската партия.

Американският президент Барак Обама заяви, че частичното парализиране на държавния сектор e предотвратимо и обвини контролираната от републиканците Камара на представителите в достигане "върха на безотговорността".

Малко по-късно в интервю за американското обществено радио Обама защити здравната си реформа, предлагаща опции за по-ниски месечни вноски и поясни, че предприетите от него мерки ще дадат възможност за милиони без здравна застраховка да се сдобият с такава.

Американските войски ще продължат да изпълняват задълженията си, въпреки бюджетната криза, заяви в телевизионно обръщение президентът Барак Обама. Той увери военнослужещите, че издръжката им ще продължи, но предупреди цивилните служители в министерството на отбраната, че ще трябва да излязат в неплатен отпуск.

Частичното спиране дейността на държавните институции днес ще наложи неплатен отпуск на над 700-те хиляди правителствени служители, националните паркове ще затворят врати, спира се и обработката на паспортни и визови услуги. Работа няма да прекъсват браншове с особено важна роля като авиацията, армията и пощата.

Очакванията за частично спиране на федералното правителство в САЩ доведе до поевтиняване на петрола на международните пазари. Цената на барел "Брент" за доставка през ноември - слезе до 108 долара, а американският лек суров петрол се смъкна под 102 долара за барел.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...