САЩ с най-ниска безработица за последните пет години

06.12.2013 | 16:45
по статията работи: Симеон Досев
Нивото на безработица през ноември е било 7%. Икономиката на страната е добавила нови 203 хил. работни места
САЩ с най-ниска безработица за последните пет години

Безработицата в САЩ е спаднала до 7% през ноември, което е най-ниската стойност за последните 5 години. Най-голямата икономика в света е добавила 203 хил. нови работни места през предпоследния месец на годината.

Връщането на стотици хиляди федерални служители на работа след спирането на държавната администрация през октомври вероятно е преувеличило тази бройка до известна степен. Новите работни места обаче са доказателство, че икономиката на страната се засилва в последно време, пише "Ню Йорк Таймс". 

Предварителните прогнози бяха доста по-ниски. Агенция „Блумбърг“ очакваше новите работни места да са 180 хил., а безработицата да падне до 7,2%.

През този месец данните за безработицата в САЩ бяха очаквани по-нетърпеливо от обикновено, тъй като Федералният резерв изглежда готов да намали програмата си за количествени облекчения. Очакваше се това да се случи още през септември, но не чак толкова положителните икономически данни тогава накараха централната банка да отложи решението си.

Позитивните стойности сега, в това число икономическият растеж от 3,6% и спадът в безработицата, означават, че сега Фед може да предприеме някакви действие. Очаква се това да стане в края на този или началото на следващия месец.

Въпреки че общото ниво на безработица се понижи значително, в някои групи от населението нещата не изглеждат толкова добре. Над 20 на сто от попадащите в работната сила хора между 16 и 19 години са без работа. При гражданите без средно образование тази стойност е 10,8%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....