СДС: Дядо Коледа обикаля и в МОСВ

17.12.2010 | 15:41
по статията работи:
Караджова: Парите ни за бонуси откакто съм министър са три пъти по-малко
СДС: Дядо Коледа обикаля и в МОСВ

Бонуси за над 3 милиона лева са предвидени за тази година за цялата система на екоминистерството, обявиха от СДСБлизо 800 000 лева от тях са за централното управление на ведомството, разказа синият депутат Михаил Михайлов. До октомври месец са били изплатени 51 на сто от предвидените средства. Заместник-министър на околната среда и водите е Евдокия Манева от ДСБ, но тя по думите на Михайлов не взимала крайните решения.

Ето какво каза Михаил Михайлов, цитиран от Dariknews.bg:

Преди няколко дни СДС изнесе данни за това, че Дядо Коледа се е настанил в Агенция Пътна инфраструктура, а сега получихме данни, че той не стои само там, а обикаля и в други министерства и конкретно в Министерството на околната среда и водите. През цялата година са раздавани бонуси. Ние настояваме министрите да информират колко пари са изплатили допълнително и по какви критерии са избирали служителите, които са получили възнаграждение. Министър-председателят да направи публични всички допълнителни плащания в държавната администрация. Питаме тези пари защо не отиват за пенсии, защо не отиват за култура, защо не отиват там, където е наистина необходимо, а се раздават на калпак по няколко, между две и три средни работни заплати се получават на служители. Само за три месеца, между 9 септември 2009-а - декември 2009-а в министерството и, забележете, само в централната администрация са раздадени 464 000 лв., а за тези десет месеца МОСВ е изплатило 51 процента от планираните средства, това са 500 000 лв. без 10 000 лв., като са предвидени още 368 000 до края на годината. Тоест 768 655 лв. Едва ли госпожа Манева, знаете, че въпросите се решават от министъра, от госпожа Караджова, така че в нейните прерогативи е тя да определя тези неща.

В отговор на отправеното обвинение, министър Нона Караджова обяви, че не знае точната сума, заделена за коледни бонуси в нейното ведомство. По думите й обаче сумите през тази и миналата година са поне 3 пъти по-малко от предходните години и не са неправомерни.

Във всяка система, не само в Министерството на околната среда и водите, но и във всички институции от много години насам се дават бонуси на служителите. Това е в съответствие с правила, въведени от различни закони за допълнително материално стимулиране в резултат на санкционна и контролна дейност на министерствата, коментира Караджова.

През 1997 или през 1998 година се направиха промени в Закона за опазване на околната среда, в съответствие с правилата, въведени тогава по този закон, една много малка част от приходите, които се получават в системата в резултат на наложени глоби и санкции, се използват за допълнително материално стимулиране на служители. Това се прилага от поне 10 години. Със сигурност мога да кажа,че тази и миналата година сумите са поне 3 пъти по-малко от предходните години. В допълнение мога да кажа,че заплатите в Министерството на околната среда и водите са едни от най-ниските, каза Караджава.

По думите на екоминистъра бонусите се определят от директорите на дирекции в зависимост от приноса на служителите. В Стара Загора министърът на околната среда и водите откри нов модул към системата за ранно предупреждение в регионалната екоинспекция. Той ще предоставя 48-часова предварителна информация за възможни замърсявания с азотен диоксид на въздуха в града.

Средствата за възнаграждения на служителите от министерството се формират първо, от субсидия от държавния бюджет и второ, от постъпления от контролната дейност на министерството и такси за административни услуги. Средствата от втория източник (т.нар. бонуси) се разпределят на тримесечие. Това уточниха впоследствие от пресцентъра на МОСВ.

Този начин на формиране на възнагражденията в МОСВ се прилага повече от петнадесет години, включително по времето на правителството на Иван Костов, когато министър на околната среда и водите беше сегашният заместник-министър Евдокия Манева, допълват от екоминистерството.

Средномесечното възнаграждение на служител в системата на министерството през 2010 г. е 667 лв.., като тази сума включва както субсидията от държавния бюджет, така и т.нар. бонуси. Двете формират едно от най-ниските трудови възнаграждения за цялата държавна администрация, считат от институцията.

От МОСВ допълват, че за служителите, които работят по Оперативна програма „Околна среда", възнаграждението се формира по специален ред, определен за цялата държавна администрация още от предходното правителство.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...