СЗО увеличи степента на опасност от пандемия

28.04.2009 | 10:53
по статията работи: econ.bg
Между 4 и 6 месеца ще отнеме да бъде произведена ваксина срещу свински грип, обясняват от здравната организация
СЗО увеличи степента на опасност от пандемия

Снимка: AFP

Епидемията от свински грип навлезе в нова фаза, коментират експерти от Световната здравна организация. Броят на починалите от болестта в Мексико расте, увеличава се и броят на заразените в страната и САЩ. По тази причина СЗО увеличи степента на опасност от разпространение на пандемия от свински грип, предаде Associated Press.

В момента нивото е четвърта степен по шестстепнна скала, въведена през 2005 година. За първи път светът е изправен пред подобно ниво на опасност, коментират анализаторите.

Властите в САЩ вече съветват своите граждани да не пътуват в Мексико и засилват контрола по границите. Комисарят по въпросите на здравето в ЕС Андрула Василиу също препоръча на гражданите на общността да избягват пътувания в Мексико и САЩ. Отделно европейските здравни министри ще се съберат в четвъртък (30.04.09) на извънредна среща в Брюксел, за да дискутират възможни стратегии за борба с проблема.

В епицентърът на заболяването – Мексико, броят на починалите от новия вирус достигна до 152 души. Близо 2 хил. проявяват симптомите на болестта.. В САЩ броят на заразените е 50 души, като до този момент няма смъртни случаи. По данни на Световната здравна организация извън Мексико са заболели общо 73 души, в Европа до този момент има един потвърден случай в Испания и още двама души, проявяващи симптомите в Шотландия. СЗО изчаква данните на британските медици относно тези два случая.

Въпреки че засега броят на заразените е малък, мексиканските медици алармират, че са в най-сериозната фаза на епидемията, тъй като вирусът се разпространява бързо.

Между 4 и 6 месеца ще отнеме да бъде произведена ваксина срещу свински грип, обясняват от СЗО.

Вирусът оказва и сериозни негативи върху развитието на американската икономика, отбелязват наблюдателите. Заболяването се появява само дни след като статистическите данни показват възможност за скорошно излизане от рецесията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...