СОС решава дали да даде зелена светлина за спасителния воден план за Перник

20.01.2020 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Водата на София ще бъде запазена, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. В същото време общинските съветници ще разгледат възможността да се помогне на Перник
СОС решава дали да даде зелена светлина за спасителния воден план за Перник
Снимка: Столичен общински съвет

Днес ще бъде обсъдено искането на правителството и кмета на Перник да се ползва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир Белмекен. Това ще стане по време на заседанието на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет. Приложението на решението, което беше взето в събота на среща при премиера Бойко Борисов, зависи от Столична община.

Водата на София ще бъде запазена, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова. В същото време общинските съветници ще разгледат възможността да се помогне на Перник.

"Получихме предложение и молба от правителството и от кмета на Перник да помогнем да преведен допълнителни количества вода до Мало Бучино, откъдето вече държавата да си изгради връзката за Перник. Говорим единствено и само за ползване на водопреносната мрежа“, уточни Йорданка Фандъкова.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също увери, че водният спасителен план за Перник с транзитно ползване на подземната ВиК инфраструктура на столицата по никакъв начин няма да засегне водата на София. 

„Не е вода на София - само ще я налеем в язовира, а от там ще премине по тръбите и ще замине за Перник. В случай, че има и най-малкото съмнение - кранът ще бъде в ръцете на "Софийска вода" и винаги може да го спре“, коментира екоминистърът.

Ще сработи ли планът на управляващите за осигуряване на вода за Перник от язовир Белмекен?

За Пламен Никифоров, дългогодишен директор на дирекция "ВиК" в МРРБ тази идея е „единственото, което в момента може да бъде изпълнено“.

„Въпросът е дали може да се изгради навреме, за да може да се включи в действие преди да започне снеготопенето, защото критичните месеци за Перник вероятно ще бъдат след около месец“, посочи той в предаването "Преди всички".

Отклонението на 5 или 10 милиона кубика вода за допълнително водоснабдяване на Перник няма да се отрази в негативни размери на енергодобива, за който се ползва водата на язовир Белмекен, смята експертът.

Язовирът има обем от 144 милиона кубика, а годишно преработва над 240 милиона кубика.

Във връзка с необходимостта от ремонт на стената на язовир Бели Искър, крие ли рискове допълнителното натоварване с вода?

Има ограничения в ползването на язовира до най-високото му ниво. Системата, по която в него ще влизат допълнителни количества обаче не означава, че той ще се напълни повече и ще се създаде по-голямо налягане, заяви Пламен Никифоров.

„Той няма да се натовари статически допълнително, за да създаде проблеми. Това не означава, че там не трябва да се предприемат действия, още може би тази година, за отстраняването на проблемите с язовирната стена“, коментира Никифоров.

Трябва да се провери дали водопроводите до София, през София и до Мало Бучино имат капацитет да проведат допълнително 300 литра в секунда, уточни той. По думите му, едва след множество проверки и хидравлични изчисления може да се осъществи водната връзка между Мало Бучино и Перник.

Трасето е с дължина 13,5 км, но преминава през пресечена местност, което го прави по-трудно за изпълнение. Геоложките проучвания са задължителни заради възможността да има свлачища и зони, през които бъдещият водопровод не може да премине, допълни Пламен Никифоров.

Групата общински съветници от БСП е склонна да подкрепи решаването на хуманитарната криза, която се развива само на 20 километра от София, каза пред „Хоризонт“ Милка Христова, общински съветник от БСП.

Извън емоциите и емпатията обаче групата на БСП ще вземе своето окончателно решение, едва след като получи достатъчно информация и отговори на конкретни въпроси, съобщи Христова.

Не бива да се подминава състоянието на стената на язовир Бели Искър, каза още Христова, според която сега стои въпросът как ще се гарантира, че няма да настъпят евентуални аварии заради допълнителното водно натоварване.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 27.10 97 г. – Римският император Марк Кокцей Нерва осиновява Траян (на бюста), обявявайки го за свой приемник, с което започва периодът на осиновените императори на Рим. 312 г....