Санкции за над 8,5 млн. лв. е наложила КЗК през 2013 г.

11.03.2014 | 16:15
по статията работи: Симеон Досев
Образуваните производства са над 1500
Санкции за над 8,5 млн. лв. е наложила КЗК през 2013 г.

Наложените глоби и имуществени санкции от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) възлизат на 8 587 877 лв. при постановени 1327 решения. Антимоноплният орган е извършил общо 1553 производства по прилагането на Закона за обществените поръчки, Закона за концесиите и Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Това сочат данните за дейността на комисията през 2013 г., публикувани на официалната ѝ страница.

КЗК е образувала общо 33 производства за установяване на забранени споразумения между предприятия или злоупотреби с господстващо положение. В областта на антитръста са постановени 26 решения и наложени санкции в общ размер на 5 621 502 лв.. Секторите, в които КЗК е концентрирала своите проучвания са: електроенергетика, топлоенергетика, ВиК услуги, транспорт, храни, лекарствени продукти, търговия с автомобили и други.

Извършени са и 3 проверки на място в офисите на предприятия и сдружения на предприятия за събиране на данни за евентуалното им антиконкурентно поведение.

През годината от комисията са изготвили и 2 секторни анализа – на пазарите на роизводство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия и на сектора на разпространение на вестници и печатни издания, като са отправени и конкретни препоръки за подобряване на конкурентната среда в тези сектори.

35 решения са постановени при контрола върху концентрацията между предприятията, а в областта на противодействието срещу нелоялната конкуренция са образувани 59 производства, като решенията възлизат на 65. Санкциите за нелоялна конкуренция през 2013 г. са над 2,8 млн. лева.

Aнтимонополният задълбочени оценки за съответствие с правилата на конкуренцията на повече от 20 властнически акта, действащи на територията на цялата страна или на част от нея. Отправени са били конкретни препоръки към компетентните държавни органи – Народно събрание, Министерски съвет, министри, органи на местната власт, за изменение и допълнение на правната уредба в редица сектори на икономиката, се казва още в съобщението.

При съдебния контрол върху дейността на КЗК през 2013 г. Върховният административен съд е потвърдил 82 % от постановените актове на комисията, 13% са върнати за преразглеждане, а 5 % са отменени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 06.12   963 г. – Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. – Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. – В Еквадор е...