Санкционират фирмата-доставчик на заразения боб

01.11.2012 | 10:06
по статията работи: Теодора Пенева
В понеделник ще започне раздаването на втория пакет от храните по програма "Благотворителност"
Fabada Asturiana - гъста яхния със зрял боб и различни видове месо и колбаси характерна за региона на Астурия.

От понеделник ще започне раздаването на втория пакет от храни за социално слаби по европейската програма „Благотворителност“, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на провел се вчера брифинг. Няма да има забавяне заради открития негоден за консумация фасул, увери той. Това информираха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В началото на седмицата инспектори от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) откриха около 50 тона зрял фасул с паразити в него в складовете на Българския червен кръст (БЧК) в Плевен и Добрич. Пакетите са били доставени именно по линия на програмата „Благотворителност“.

По тази причина министър Найденов възложи на директора на БАБХ д-р Йордан Войнов и на този на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Румен Порожанов да изготвят доклади относно разкритото голямо количество негоден за консумация фасул. Именно ДФЗ е координатор по изпълнението на европейската програма, предназначена за подпомагане на най-бедните хора у нас.

В рамките на вчерашния брифинг Войнов и Порожанов представиха докладите си на хранителния министър. Лабораторните изследвания категорично са показали, че около 90 тона от доставения по програмата фасул са заразени с паразити.

Тези количества ще бъдат заменени за сметка на фирмата-доставчик, ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков". Тя е избрана при обществена поръчка на ДФЗ, припомня в. „Сега“.

Лабораторният анализ на боба е направен в лаборатория на Министерството на здравеопазването. Фирмата-доставчик може да приеме тези резултати или да възрази и да поиска арбитражна проверка в лаборатория на Европейския съюз (ЕС) за своя сметка, заяви д-р Йордан Войнов. По думите на Мирослав Найденов „Фантастика 95“ вероятно няма вина за заразената храна, защото не е производител, а само доставчик.

Въпреки това тя ще търпи санкции съгласно подписания договор с ДФЗ, каза хранителният министър. От своя страна Румен Порожанов информира, че размерът на санкцията вероятно ще бъде около 120 хил. лв. В двустранния договор е постановено, че при нарушение тя възлиза на 2% от общата договорирана сума, която е около 5,9 млн. лв.

Според д-р Войнов заразяването на стоката не е станало в пакетиращото предприятие, а в страната-производител Аржентина или при транспортирането. Той обясни, че гръцките власти, откъдето е влязла пратката, са издали сертификат, който е на европейски контролен орган и удостоверява, че пратката е изрядна. Той припомни, че по разпореждане на министър Найденов инспекторите на БАБХ извършват проверки на всички продукти, които се раздават по програмата в пунктовете на Българския червен кръст.

Така или иначе, заразеният продукт не е стигнал до бедните. Това увери директорът на БАБХ още преди два дни, когато количествата бяха открити.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...