Световната банка оряза прогнозата си за Китай

13.06.2013 | 10:25
по статията работи: Петя Бързилска
Глобалната икономика ще нарасне с 2,2% през тази година, а не с 2,4%, както се очакваше по-рано. БВП на България ще порасне с 1,2 на сто за 2013 г.
Световната банка оряза прогнозата си за Китай

Световната банка намали своите прогнози за икономиката на Китай на фона на предупрежденията за по-бавен, но по-стабилен световен икономически растеж през следващите месеци, предаде „Би Би Си“.

Mеждународната институция очаква китайската икономика да нарасне с 7,7 на сто през 2013 г. Това е намаление спряно предишните прогнози от 8,5% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на втората по големина икономика в света.

Ревизията на прогнозата за Китай идва само шест месеца след като банката повиши очакванията си за китайската икономика. През декември миналата година международната институция смяташе, че БВП на страната ще нарасне с 8,4 на сто за 2013 г.

Световната банка също така намали очакванията се за глобалния икономически растеж. Прогнозата беше ревизирана от 2,4 на сто на 2,2 на сто.

Институцията заяви в доклад, че растежът на китайската икономика се е забавил заради опитите на управляващите в Пекин да ребалансират икономическия си модел. През последните няколко десетилетия страната разчиташе на износа и на регулирани от държавата инвестиции за стимулиране на растежа. Обаче на фона на забавянето на големите пазари на САЩ и Европа търсенето на китайски стоки намаля.

Това отключи опасенията дали Китай ще може да запаси високия си темп на растеж на БВП. В тази връзка се появиха искания Китай да предприеме мерки за увеличаване на вътрешното търсене, което да се превърне в двигател на икономиката.

Пекин никак не е против тази идея, но според някои анализатори обръщането на икономическия модел може да доведе до забавяне на растежа на икономиката на страната в краткосрочен план.

За България Световната банка прогнозира растеж на икономиката от 1,2% за тази година и 2,1 на сто за 2014 г.

Петролът поевтиня след излизането на доклада на международната институция.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...