Световните медии за оставката на кабинета "Борисов" 1

20.02.2013 | 10:50
по статията работи: Георги Георгиев
Всички големи международни агенции представят новината като водеща тема
Световните медии за оставката на кабинета "Борисов"

Заявеното намерение на премиера Бойко Борисов да подаде оставката на правителството влезе като водеща тема в световния информационен поток.

Правителството подава оставка след масовите протести срещу високите цени на електричеството, съобщават големите световните агенции. 

От „Ройтерс“ коментират, че оставката идва след като Борисов не успя да успокои протестиращите с махането на финансовия министър Симеон Дянков, с обещанията за намаляване на цените на електричеството, както и с наказания срещу чуждестранните компании, които управляват електроразпределителния сектор в страната.

Тогава Борисов коментира, че лицензът на най-голямата електроразпределителна публична компания в Европа – базираната в Чехия ЧЕЗ, ще бъде отнет, което изправи България директно срещу европейските ѝ партньори в Прага, коментират от „Ройтерс“.

Агенция "Франс прес" също съобщи за оставката на българското правителство, обявена от премиера Бойко Борисов в парламента. Агенцията отбелязва, че до решението се е стигнало след нарастващи улични протести в най-бедната държава членка на ЕС.

"Няма да участваме в правителство, при което полицията бие народа", заяви Борисов пред парламента, цитиран от „Ройтерс“.

Все още не е ясно дали следващите парламентарни избори в страната ще бъдат проведени през юли, както е по план, или датата ще бъде преместена напред във времето, съобщават от „Би Би Си“.

За момента най-подробен анализ на случващото се в България идва от “Блумбърг“. Вариантите за действие, които Бойко Борисов има пред себе си оттук нататък, са два - или да излъчи нов министър-председател от ГЕРБ, който да оглави правителството, или да предостави на президента възможността на състави служебен кабинет и да свика предсрочни парламентарни избори, коментира пред „Блумбърг“ Първан Симеонов - политически анализатор от Gallup BBSS.

От бизнес изданието допълват, че България, която е най-бедната страна-членка на ЕС, успява да запази финансовата си стабилност във времена на глобална икономическа криза, без да ѝ се налага да взима заеми от чужбина. Оттам припомнят, че икономическият ръст на страната за последната година е бил 0,5% на глава от населението.

Кризата в Европа доведе до поредната политическа жертва в лицето на българското правителство, което в сряда подаде оставката си, пишат от „Уолстрийт джърънъл“. Оттам коментират, че основната причина за оттеглянето на Бойко Борисов, са протестите срещу режима на строги финансови ограничения, предприет от управлението на ГЕРБ, както и от високите сметки за електричество.

Популярността на мистър-председателя и на неговото дясно-центристко управление постепенно западна след години на строги бюджетни ограничения, допълват от щатската финансова медия.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
3.00/13
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Marina Nova 20.02.2013 | 16:30
Така е... за да не изпаднев ситуация, сходна на гръцката, правителството броеше всяка стотинка - наша си и от ЕС и наложи контрол. За да ни очакват по-добри дни. А накрая какво? Че имаше издънки Борисов - имаше, че правителството предприе няколко необмислехи ходове - предприе. Но кой ли е безгрешен? А глупавият български народ пак мисли с корема, а не с галвата си и сега пак ще си избере червено и турско правителсто (в никакъв случай не съм расист!) и покрай глупаците, ще страдат и малкото мислещи... Горко ни! На нас и нашите родени и неродени деца...
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...