Сделката между Bayer и Monsanto може да бъде финансирана от ЕЦБ

26.05.2016 | 10:24
по статията работи: Даниел Василев
Банката ще може да придобива корпоративен дълг от началото на следващия месец
Сделката между Bayer и Monsanto може да бъде финансирана от ЕЦБ
Снимка: avrorra

Регламентът за изкупуване на корпоративни облигации от страна на Европейската централна банка може да доведе до това сделката за придобиване на Monsanto от Bayer да бъде финансирана от финансовата институция, предаде Reuters. Американската компания, която е най-големият производител на семена в света, отказа офертата на немския гигант на стойност 62 милиарда долара по-рано през седмицата, но компанията посочи, че все още е отворена към предложения.

Европейската централна банка ще има право да придобива облигации на компании от еврозоната, които имат инвестиционен рейтинг и които не са емитирани от търговски банки. Освен това дълговите инструменти трябва да бъдат деноминирани в евро, както и да отговарят на определени технически изисквания, но причината, поради която инструментите са емитирани, не е сред тях. Централната банка ще може да започне изкупуването им директно от емитентите през следващата седмица.

В резултат на програмата си за количествени улеснения Европейската централна банка може да закупи ценни книжа на Bayer, емитирани с цел финансиране на придобиване на Monsanto. “Интересно ще е да видим в каква степен подобна сделка ще бъде подкрепена от централната банка“, посочват анализатори от UniCredit в свой доклад.

 

Понастоящем ЕЦБ може да изкупува активи на стойност до 80 милиарда евро на месец, като номиналната цел на тази програма е подпомагане на икономическия растеж в еврозоната и да улесни кредитирането във валутния блок. Според някои анализатори, въпреки че инжектирането на новонапечатано евро в корпоративни облигации няма да е сред най-предпочитаните действия на Европейската централна банка, това все пак е възможно да подпомогне постигането на инфлационния ѝ таргет, тъй като набирането на средства в евро за закупуване на ценни книжа, деноминирани в долари, ще доведе до относително поскъпване на долара спрямо еврото.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 13.06   1805 г. – Експедицията на Луис и Кларк достига до водопадите Грейт Фолс. 1839 г. – Милош Обренович абдикира като княз на Сърбия в полза на сина си Милан...