Сдружението на общините: Необходимо е цялостно преструктуриране на данъчната система

24.02.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Любомир Дацов смята, че прехвърлянето на 2% от ДОД към общините няма да реши проблемите им
Сдружението на общините: Необходимо е цялостно преструктуриране на данъчната система
Снимка: под лиценза на creative commons

Призив за реална децентрализация на местното самоуправление отправиха към бъдещия парламент участниците в Общото събрание на Националното сдружение на общините в България. Общинските ръководства се обединиха около становището, че е невъзможно да представят необходимите услуги на гражданите и бизнеса при положение, че от събрани 100 лева данъци в бюджетите им остават едва 3- 4 лева.

Необходимо е цялостно преструктуриране на данъчната система, а не увеличаване на данъците. Това заяви в предаването “Нещо повече“ по “Хоризонт“ изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. Тя обясни, че лошото състояние на повечето общини се дължи на непроменената от години система на възлагане на ангажименти на общините, ресурсно неосигурени и сбърканата система на финансиране.

Във всяка държава публичните услуги се финансират с приходи от данъци. Ние отговаряме за две трети от публичните услуги и получаваме само 3 лева от местни данъци. Това показва тотално разваления модел. От една страна, възлагаш отговорности и обещаваш на гражданите, че тези отговорности ще се предоставят до най-близката власт, а в същото време ги лишаваш от нормалния общоприет източник. Ние не говорим 100-те лева, събрани от гражданите, да станат 120, а говорим 100-те лева, събрани от всеки един от нас,  поне 10-15 лева да остават на място. Ние говорим за цялостно преструктуриране на данъчната система в държавата в съответствие със законово разпределените ангажименти на централната и местната власт.

По думите на Чавдарова консолидираната позиция вчера на над 400 делегати от всички общини е продиктувана от липсата или недостатъчната светлина във вече публикуваните предизборни платформи и програми на политическите партии: От тях почти не проличава  конституционното определение, че България е парламентарна държава с местно самоуправление, т.е. почти нищо няма като идея, като задачи и намерения какво да се променя, така че да напълним с реално съдържание понятието местно самоуправление.

Чавдарова уточни, че второто искане е да се спре чиновнически произвол над общините.

Част от проблемите, с които се сблъскват общините, е, че те нямат собствена икономическа база заради демографския проблем. Това коментира Любомир Дацов, член на Фискалния съвет на България и бивш заместник финансов министър. 

"В повечето общини, дори и да им бъде даден допълнителен приход в размер на 2% от данъка върху общия доход, за който те претендират, в много от тях, в които и сега нямат тази база, няма да имат такъв приход и те няма да могат да получат този ефект, който търсят. Проблемите не опират само до пари и прехвърляне на отговорности от страната на централната към местната власт", посочи той.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.01   1690 г. – Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. – В Русия е издадена заповед за борба с...