Сезонните работници се сдобиват с идентификационен код

05.06.2014 | 18:37
по статията работи: Десислава Маданска
Той ще им помогне да проверяват трудовите си договори и сумите, на които ги осигуряват
Сезонните работници се сдобиват с идентификационен код

Всички сезонни работници, които започват работа през активния летен сезон по Северното Черноморие, трябва да получат персонален идентификационен код (ПИК) от офисите на Националната агенция по приходите (НАП) по постоянен адрес. Този код ще им позволи да извършват проверка на регистрираните им трудови договори в агенцията от работодателя, върху каква сума ги осигуряват, а така също и да получават информация за данните в индивидуалната им партида по Допълнителното задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) - в кой пенсионен фонд са осигурени и каква е натрупаната сума до момента по партидата. Услугата за издаване на такъв код е напълно безплатна, посочиха от приходната агенция.

Желаещите да ползват услугата трябва да подадат заявление по образец, което може да се изтегли от електронната страница на приходната агенция. Заявлението може да се подаде във всеки офис на НАП, но получаването му става в офиса на агенцията по постоянен адрес за физическите лица.

Желателно е притежателите на ПИК да го ползват лично и ако го загубят, незабавно да уведомят агенцията, за да бъде прекратен достъпът до личните им данни чрез този код, съветват данъчните. Уведомяването става отново чрез подаване на заявление, като в него се отбелязва графата „промяна на персоналния идентификационен код”.

От началото на годината в офисите на агенцията във Варна са издадени 2656 удостоверения за идентификационен код.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...