Секторен консултативен съвет "Машиностроене" бе учреден днес

27.04.2011 | 16:00
по статията работи:
За председател на съвета бе избран Илия Келешев - председател на ББК "Машиностроене"
Секторен консултативен съвет "Машиностроене" бе учреден днес

Днес, 27 април 2011 г., беше учреден Секторен консултативен съвет „Машиностроене", който ще утвърждава препоръчителните професионални стандарти в сферата на машиностроенето, ще разработва и предлага политики и стратегии за пазара на труда на секторно ниво, ще приема препоръчителни социално-осигурителни прагове за бранша и ще прави предложения за актуализиране на националния класификатор на професиите и длъжностите. Това съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара (БСК).

Работата на съвета ще се координира от Българската браншова камара „Машиностроене", член на БСК. Съветът се състои от представители на работодателските и синдикалните организации от сектор „Машиностроене", Националната агенция за професионално образование и обучение, учебни заведения, подготвящи кадри за сектора, и фирми, в които предстои пилотно да бъдат въведени модели за оценка на компетенциите на персонала. За председател на съвета бе избран Илия Келешев - председател на ББК "Машиностроене".

Секторният консултативен съвет „Машиностроене" се изгражда в рамките на проект „Разработване и внедряване на Информационна система за оценка на компетенциите на работната сила по браншове и региони", осъществяван от Българската стопанска камара в рамките на ОП „Развитие на човешките ресурси" в периода 2009-2013 г. Проектът предвижда за целите на разработването, внедряването и поддържането на информационната система за оценка на компетенциите на работната сила да бъде изградена национална мрежа от референтни звена, позиционирани в 20 браншови и 10 регионални бизнес организации. Дейността на референтните звена ще бъде подпомагана от консултативни съвети, в които ще участват представители на всички заинтересовани за развитието на пазара на труда страни - работодатели, синдикати, административни структури, научни и учебни институции.

До момента консултативни съвети са създадени в секторите металургия, електротехника, електроника, дървообработване, месопреработване, туризъм и машиностроене. Останалите 13 секторни консултативни съвети ще бъдат изграждани през следващата календарна година.

В приветствие към участниците в учредителното събрание изпълнителният председател на БСК Божидар Данев изтъкна, че сектор „Машиностроене" има голям потенциал и значение за българската икономика. Той изрази надежда, че работата на учредения днес съвет няма да се ограничи само в рамките на проекта, а ще продължи и след 2013 г.

Повече за целите и резултатите от дейността по проекта на БСК до момента можете да научите на адрес www.competencemap.bg.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...