Селските райони ще се сдобият с достъп до интернет

20.09.2012 | 14:50
по статията работи: Елица Елефтерова
С 20 млн. евро за 2 години проникването на широколентов интернет в страната ще бъде разширено
Селските райони ще се сдобият с достъп до интернет
Снимка: Sxc.hu

Селските райони ще се сдобият с достъп до широколентов интернет. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на форума “Цифровата програма за Европа: Реалност или все още предизвикателство”, който се проведе в столичния хотел “Шератон”. В събитието се включи и Нели Крус - заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по цифровите технологии.

"България има два пъти по-ниско ниво на разпространение на широколентов интернет в селските райони от средните нива за Европейския съюз", посочи земеделският министър.

Найденов, който отговаря за развитието на широколентовия интернет в селските райони, каза, че оглавяваното от него ведомство е провело проучване в кои труднодостъпни и отдалечени места на страната трябва да бъде реализиран проект, който да осигури свързаност до качествен и бърз интернет.

Министърът посочи, че нуждата от широколентов интернет е не само за фирмите, но и за младите хора, които могат да останат в тези региони и да развиват бизнес със земеделие. Освен това ведомството разчита на интернет и за да популяризира различни програми за селските райони и за фермерите в страната.

Найденов обясни, че е била обявена обществена поръчка за изследването, което е струвало 370 хил. лв. Данните от направеното проучване са използвани от управляващите Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), които са изготвили доклад, който вече е публичен.

Проучването е приключило през пролетта на 2012 година. Данните, получени от ниво потребител до ниво доставчик на интернет от селските и слабо урбанизираните райони, са предоставени в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителната агенция по електронни съобщения. На базата на изследването агенцията е приготвила проект за същинско изграждане на широколентова интернет инфраструктура по тези места.

Срокът за изграждането на тази инфраструктура е 2 години като сумата, необходима за осъществяването на проекта, няма да надвиши 20 млн. евро. Средствата са осигурени от еврофондовете, обясни в отговор на въпрос на Econ.bg Мирослав Панков - експерт в дирекция “Развитие на селските райони” към МЗХ.

Програмата ще покрие територията на цялата страна, но има 19 места, където ще се изпълнява приоритетно. Това са т.нар. “бели зони”, където почти няма достъп до интернет. На много места в страната има такива места, но те основно се намират в северозападна България, където стандартът на живот е много по-нисък.

Предстои да бъдат направени търгове за фирмите, които да изградят мрежата, коментира Панков.

Електронното управление, широколентовият достъп до интернет, информационните технологии в училищата и висшите учебни заведения са сред приоритетите на българското правителство, посочи от своя страна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

„В условията на продължаваща финансова криза ние работим много усилено в областта на е-управлението, използвайки ефективно европейските фондове”, посочи Московски. По думите му целта е в края на този програмен период да бъде укрепена основата на електронното управление, а до 2020 г. да бъде надграждано и развивано вече постигнатото.

Министър Московски обърна внимание и на факта, че в "Цифровата програма на Европа" е отделено специално място на научните изследвания и иновациите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....