Симеон Дянков: Засега нямаме нужда от заем от МВФ

11.07.2009 | 13:03
по статията работи:
Валутният борд ще остане до влизането на България в еврозоната, увери бъдещият финансов министър
Симеон Дянков: Засега нямаме нужда от заем от МВФ


Засега не е нужно да бъде сключвано споразумение с Международния валутен фонд, това каза в предаването „Седмицата" на Дарик Симеон Дянков, който ще бъде министър на финансите в следващото правителство.

„Едно от първите неща, които ще направим заедно с актуализацията на бюджета, е да поканим МВФ да направят анализ за приходите и разходите за бюджета за тази и за следващата година", поясни Дянков.

По този начин според него, въз основа на този външен одит и при яснотата за приходите и разходите в бюджета, през февруари или март, когато ще се знае посоката на икономиката, ако се наложи, то може да има заем от МФВ.

„Според мен засега това не е необходимо", категоричен беше Дянков.

За влизането на България в ERM2, "чакалнята за еврозоната", бъдещият финансов министър каза, че до ноември ще има реална представа дали България ще отговори на показателите.

„За тази година според мен това ще е така. Но ние трябва да сме по-близо до края на годината, защото това се прави на годишна основа. Смятам, че през ноември е реално да се подаде предварителна молба за започване на тези преговори. Има 4-6 месеца техническа работа, като тогава вече ние ще имаме и годишните резултати за 2009 г., с които ако влезем в критериите, вече процесът може да започне наистина бързо", поясни Дянков.

Валутният борд ще остане до влизането на България в еврозоната, увери Дянков, като фиксирането на курса на лева към еврото ще бъде на сегашното ниво.

Според финансиста няма нужда от драстично увеличаване на заплатите на висшите чиновници като борба срещу корупцията.

„Хората идват не заради заплащането, а заради удовлетворението да направят нещо добро за страната. Реално бързото повишение на заплатите на висшите чиновници не е особено добра мярка, защото някои от каналите за корупция са толкова по-големи от заплатите, че това не е ефикасен начин за намаляването на корупция. Тя се намалява, като се намали бюрокрацията и има контрол върху дейността", смята Дянков.

За бъдещата дейност на Министерството на финансите, Симеон Дянков съобщи, че ще разчита на трима заместник-министри, а не на пет, както бе досега.

„Единият ще отговаря за разходи и бюджет, другият - за приходите, и третият - за външния дълг, банковата система и вероятно за еврофондовете. Имам конкретни имена, но изчаквам г-н Борисов да приключи работата по кабинета. Имената са познати, това са хора, които работят в България и се справят много добре, кoментира бъдещият финансов министър.

За другата актуална тема - актуализацията на бюджета за настоящата година, Дянков беше категоричен, че тя трябва да започне от първата седмица на работата на правителството и ще отнеме три седмици.

„Няколко от параметрите са ясно, но все още нямаме пълната информация, понеже правителството не публикува някои от данните. Актуализацията е важна не толкова за бюджета за 2009 г., защото реално ще останат три или четири месеца, най-важното е подготовката за бюджета за 2010 г.", поясни Симеон Дянков.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 02.10   1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Йерусалим след 88-годишно управление от кръстоносците. 1835 г. – С Битката при Гонзалес започва Тексаската...