Синдикатите искат втори пенсионен фонд в НОИ

23.04.2015 | 11:50
по статията работи: econ.bg
Идеята е там да се събират вноските на хората, които не не искат да изберат частен фонд
Синдикатите искат втори пенсионен фонд в НОИ
Снимка: Econ.bg

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт /НОИ/ ще обсъжда днес създаването на специален втори пенсионен фонд в осигурителния институт. Предвижда се в него да се събират вноските за втора пенсия на хората, които не не желаят да изберат частен пенсионен фонд.

Предложението ще бъде внесено от  КТ "Подкрепа". При сегашните правила, ако някой новопостъпил на пазара на труда не си избере пенсионен фонд, той бива разпределен служебно в някой от съществуващите. Според синдикалната организация, НОИ също може да създаде такъв фонд и средствата на тези лица да постъпват в него, за да бъдат управлявани.  Ако лицето реши след време да избере друг фонд, трябва да може да го направи, обясни президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в интервю за БНР.

По думите на Манолов е необходимо тристълбовата система да заработи, така че стълбовете да се допълват.  Манолов коментира и предложените от социалния министър Ивайло Калфин 30 мерки за промени в пенсионната система.

"Възможните баланси са постигнати. Чакам становището на колегите, които работят в рисковите професии и първа и втора категория труд, за да видим тези предложения, направени за тях, дали вършат работа. Направих едно предложение да има едно предварително гледане на материята в съответните отраслови и браншови съвети за тристранно сътрудничество, защото от там ще чуем истината. Друг е въпросът, че там се случват и други работи, които изкривяват дебата и в този смисъл ще е изключително полезно да се чуе мнението на отрасловите съвети. Не бива да се изкушаваме НСТС да го превърнем в търговия за нещо друго и това е основният проблем на дебата, който се води в България. В крайна сметка се използват такива същностни проблеми, за да се води търговия на дребно. /…/ Като цяло мерките вършат работа. От намаляване на осигурителни вноски за последните 5 години НОИ е загубил три бюджета, а от друга страна, не виждам икономиката да се е развила толкова много след тази мярка, но пък се съсипа пенсионната система. Хубаво е всички тези числа да бъдат обвързани с мерки за повишаване на събираемостта на вноските, тъй като в момента частта от дефицита, която се пада на несъбраните вноски, е неприемливо голям", заяви Манолов.

Синдикатите подкрепят ваучерна система за почасов труд в земеделието, която ще бъде представена от вицепремиера Ивайло Калфин и министъра на земеделието Десислава Танева. "В нея намерихме много слаби места, не просто в техниката на прилагане, но и с нещата, свързани с това, ако някой пострада, по-нататък той няма да може да получи болничен за един ден, защото тази ваучерна система не го урежда. Много слабости намерихме, които посочихме. Ще видим как ще бъдат изправени и дали това ще е подходът. Иначе в нея има хляб. По-добре е да има някаква регулация, макар и несвършена, отколкото напълно отсъстваща", обясни президентът на КТ Подкрепа.

Източник: iNews.bg

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 06.12   963 г. – Лъв VIII е избран за римски папа. 1240 г. – Армията на монголския владетел Бату Хан покорява Киевското княжество. 1534 г. – В Еквадор е...