Синдикати и работодатели готвят протести в началото на 2015 г.

02.12.2014 | 10:40
по статията работи: Мина Стойчева
Причини за недоволството са увеличението на пенсионната възраст и на минималната заплата
Синдикати и работодатели готвят протести в началото на 2015 г.
Снимка: Econ.bg

Синдикати и работодатели готвят протести в началото на 2015 г. Причина за недоволството на първите е заложеното увеличение на пенсионната възраст, а на вторите – заложеното в бюджета за идната година поетапно увеличение на минималната работна заплата.

От КНСБ и КТ „Подкрепа“ потвърдиха, че ще организират протести, в обща декларация. Това е обявил и зам.-председателят на КНСБ Николай Ненков, съобщава БНР. Заедно с това той посочва, че синдикатите не са удовлетворени от размера, с който ще бъде увеличена минималната работна заплата. По неговите думи те продължават да настояват за нарастване на минималното трудово възнаграждение до 400 лв.

"Сега не сме доволни от това, което се реши в МС за двете стъпки на увеличаване на минималната заплата. Още не сме получили формула за формиране на минималната работна заплата", коментира той.

„В социалната област освен ръстът на минималната заплата, друго трудно се брои дори на пръстите на едната ръка“, казва още Ненков. „Няма оптимизъм в бюджета за намаляване на безработицата“, допълва той.

Ненков посочва, че за идната година отново ще бъдат отделени 73 млн. лв. за осигуряване на пазара на труда. По неговите думи това е прекалено малко.

"Не може всяка година да се задоволяваме с ръст на минималната работна заплата. Всъщност нея не я плаща бюджетът. Имаме дефлация. Има прогноза, че тя ще се превърне в слаба инфлация. Никъде не се вижда желание да се определи как ще се обърне трендът от дефлация към инфлация, никъде не се вижда, че ще има ръст на работните заплати", обяснява Ненков.

От своя страна работодателите също не са доволни от параметрите, които са заложени в проекта за държавния бюджет за 2015 г. „Работодателите също ще обмислят протест срещу това с нищо необосновано, икономически неподплатено драстично увеличение на минималната работна заплата. Също така с тревожните опити да се намалят административните разходи и особено в сферата на отбраната и сигурността", пък коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той твърди, че в предлагания проектобюджет за идната година са подценени приходите, както и ръста на брутния вътрешен продукт (БВП). „Категорично възразяваме срещу продължаващата мярка първите 3 дни болнични да се плащат от работодателя”, настоява Велев.

“Противопоставяме се на увеличаването на минималните доходи, които се увеличават административно. Срещу сме и увеличаването на минималния осигурителен доход”, допълва той.

Председателят на работодателите твърди, че в България никой не получава минимално трудово възнаграждение заради добавките за прослужено време. „Съотношението на минималната заплата към средната в момента е 47%, не е 42% с което работи Министерството на финансите. Средно за ЕС е между 35 и 45%. Той прогнозира, че с увеличаването на минималната работна заплата това съотношение в края на годината ще бъде 52%, а в някои икономически дейности и в някои общини ще достигне 80%. Ще бъдат съкратени хора, ще се увеличи сивият сектор, ще се затворят предприятия”, алармира Велев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....