Скандалът със СРС-тата обърква обществото

29.01.2011 | 15:33
по статията работи: Лили Бончева
Изводите са различни и никой от тях не доминира, сочи анкета на Econ.bg
Скандалът със СРС-тата обърква обществото

Скандалът с подслушаните разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който се разрази през последните седмици и в който са замесени имената на най-висши управленци, включително премиера Бойко Борисов и финансист номер 1 Симеон Дянков, обърква всички нас. Изводите от него не са еднозначни, а резултатите може би тепърва ще се тълкуват.

Това става ясно от последната анкета на Econ.bg, проведена в периода 10-27 януари 2011 г. Въпросът в нея беше: "Кой според Вас е основният извод от скандала със СРС-тата?"

В отговорите се опитахме да предоставим най-често срещаните твърдения и хипотези в общественото пространство, свързани с оповестените от в. "Галерия" записи, без обаче да претендираме за изчерпателност и пълнота. Представяме ви резултатите от допитването със съзнанието, че скандалът все още не е утихнал и че дългосрочните последствия от него може би ще се различават от първосигналните, краткосрочни обобщения.

srs_500

Резултати от анкета на Econ.bg с въпрос: "Кой според Вас е основният извод от скандала със СРС-тата?", проведена в периода 10-27 януари 2011 г. Графика: Econ.bg

 

Два от отговорите събират най-много гласове, макар и с малка преднина. От всичко, което стана ясно за скандалните записи, 18 на сто от анкетираните са заключили, че всеки може да бъде подслушван. Други 18% пък са си направили извод, че се използват за политически цели.

16 на сто от участвалите в анкетата считат, че ударите, които си нанасят взаимно участниците в скандала, са знак, че предизборната кампания неофициално започна.

Слушайки записаните разговори, 14% от респондентите са си направили извод, че това, което политиците ни говорят, и това, което реално вършат, коренно се различават. Подобно е мнението на други 12 на сто от хората - според тях скандалът доказва, че политиците участват в задкулисни игри.

Според 5 на сто от анкетираните скандалът е знак, че борбата с корупцията в администрацията и властта не дава ефект. Други 5% са на мнение, че събитията около оповестените записи ни злепоставят пред европейските страни и бавят влизането ни в шенгенската зона.

Разбира се има и хора, които не следят развитието на скандала и не се интересуват от него - те са 12 на сто от участвалите в допитването.

Следващата ни анкета е посветена на един проблем, особено сериозен за хората в столицата и големите градове на страната. Въпросът ни е: "Колко време на ден ви отнема придвижването от вкъщи до работа и обратно?". Бихте могли да дадете своя глас тук: https://econ.bg/polls/list_polls_latest.html

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...