Скок в продажбите на автомобили в Европа през януари

18.02.2014 | 11:50
по статията работи: Мария Стоянова
Нараства търсенето и в най-засегнатите от кризата икономики като Португалия, Ирландия, Италия и Гърция
Скок в продажбите на автомобили в Европа през януари

Пазарът на автомобили в Европа отново отбелязва увеличение. С 5,2% са скочили продажбите на превозни средства на континента, достигайки 967 778 продадени автомобила през януари, съобщава „Ройтерс“.

Припомняме, че за месец декември 2013 г. бе отчетен ръст от 13% и 948 090 продадени превозни средства спрямо същия месец на 2012 г. Въпреки рекордното увеличение обаче 2013 г. беше шестата поредна година на спад в годишните продажби на автомобили.

Основната причина за увеличението в началото на годината е нарасналото търсене на компактни коли на всички големи пазари и дори в най-засегнатите от кризата икономики като Португалия, Ирландия, Италия и Гърция.

Скок в продажбите в Европейския съюз (ЕС) и в Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) е отчетен при всички големи автомобилопроизводители, сочат публикуваните днес данни на Асоциацията на производителите на автомобили в Европа (АСЕА).

Продажбите на Reanult са се покачили с 13% , водени от 38,1-процентно увеличение в продажбите на най-евтиния им бранд Dacia. Volkswagen, компанията с най-голям брой продадени коли в Европа, е отчела ръст от 8,2%, най-вече поради 10,3 на сто ръст в регистрациите на Skoda и 8,5% при Audi. Продажбите на Ford са скочили с 8,8%, а на Toyota – с 15,2%.

Италия, четвъртият най-голям пазар в Европа, отбелязва 3,2-процентно увеличение, докато в Ирландия продажбите са скочили с 32,8 на сто спрямо същия месец на 2013 г. Гърция отчете 15,4% ръст, а Португалия регистрира 31,8% увеличение на автомобилните регистрации през първия месец от годината.

Януари е петият пореден месец на увеличение в продажбите na автомобили за ЕС. Всички големи пазари също са отчели ръст в сектора- Великобритания и Испания със 7,6%, Германия със 7,2%, Франция със 0,5%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...