Слаб ръст на индексите и вяла търговия на пода на БФБ-София днес

04.02.2009 | 15:04
по статията работи: econ.bg
Стойността на широкия индекс BG40 остава под нивото от 90 пункта
Слаб ръст на индексите и вяла търговия на пода на БФБ-София днес

Снимка: Econ.bg

Индексите на Българската фондова борса завършиха третата сесия за тази търговска седмица на положителна територия. Търговията беше вяла - общият оборот достигна едва до 1,463 млн. лева, след 2,382 млн. във вторник.

Най-старият индекс на борсовата търговия у нас - SOFIX, регистрира ръст от 0,66% до 278,64 пункта. Пет от общо 20 компании, включени в тесния индекс на борсата, регистрираха спад на пазарната си капитализация.

Най-печеливши днес се оказаха позициите на Оловно-цинков комплекс Кърджали АД (5OTZ). Пазарната капитализация на комбината се покачи с 13,26%. Търговията с акции приключи на ниво 5,98 лева за брой.

Ръст от малко над 5 на сто отчете и Спарки Елтос АД (SL9). Акциите на ловешкото дружество се търгуваха на ниво 1,44 лева в края на работния ден.

На "зелено" излезе и Елана Фонд за земеделска земя АДСИЦ (4ЕС). Акциите на дружеството поскъпнаха с около 3% до 0,70 лева за брой.

За сметка на това книжата на фармацевтичната Софарма АД (3JR) губят от стойността си. Търговията се извършваше на ниво 2,01 лева или с 1,71% по-евтино спрямо вторник.  По този показател дружеството е най-големият губещ сред blue chip-овете днес. Останалите компании, завършили на отрицателна територия, отчитат спад на цената на акциите си с по-малко от процент.

Широкият индекс BG40 спря загубите си, но записаният ръст е недостатъчен, за да бъде преодоляно нивото от 90 пункта. Борсовият индикатор завърши сесията на ниво 89,42 пункта или увеличение от 0,22%.

Стойностите на останалите индекси на борсовата търговия у нас също се покачват. BGREIT прибави 0,75% и стойността му вече достига до 41,71 пункта. След ръст от 1,35% стойността на другия индекс BGTR30 е 197,79 пункта.

Ръст на цената си регистрираха и поименните компенсационни бонове – със 7,69% до 0,28 лева. Сделки с компенсаторни записи и поименни компенсаторни записи не бяха регистрирани на пода на БФБ-София днес.

Статията е коментарна и не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.09   335 г. – Далмаций е повишен в цезар и става управител на провинциите Тракия и Македония на Римската империя. 1356 г. – Стогодишната война: В Битката при Поатие...