Слагат край на безразборното строителство по Черноморието

28.02.2012 | 13:24
по статията работи: Ралица Стоянова
Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще облекчат режима на концесиониране
Слагат край на безразборното строителство по Черноморието
Снимка: Булфото

"Да спрем безразборното строителство по крайбрежието и да опазим природата, като развием туризма и създадем добри условия по плажовете." За това призова министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова днес по време на обществено обсъждане на промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщават от МРРБ.

Целта е да бъде ограничено строителството в 100-метровата зона по брега. Ще бъде осигурен задължителен пешеходен достъп до всички плажове. Плажуващите ще имат възможност да използват свободно територията за плажуване без да има ограничения задължително да използват чадъри или шезлонги.

Ще се сложи край на бетоновите постройки по пясъка, както и на сергиите с всякакви стоки в т.нар. зона А и по протежението на цялата плажна ивица. Предвижда се стъпаловидно застрояване – първа линия да е най-ниска и поетапно да се изкачва, за да има по-добра видимост на всички линии.

Промените в закона ще блекчат режима на концесиониране. В момента той отнема 8-10 месеца, а когато има процедура по обжалване, е над година. С новия ред, който се предлага от МРРБ, процедурата ще отнема максимум до пет месеца.

Законът за Черноморското крайбрежие цели ясно разграничаване на разходите и приходите от концесии и от наеми. Това е нужно, за да може тези приходи да бъдат инвестирани в развиването на транспортни връзки, алеи и благоустрояване там, където е необходимо, както и за премахване на незаконни обекти и обекти, които не подлежат да бъдат в рамките на Черноморската ивица, смята Павлова.

Вече е одобрен проектът за дълбоководно заустване на отпадъчните води на Варна, информира БТА. Проектът е на стойност 8,800 млн. лева, съобщи министърът. Започва процедурата за избор на изпълнител. Когато се нормализира времето, ще се направи и укрепване на съществуващата тръба.

Бреговата ивица на Черноморското крайбрежие е дълга общо 378 км. 165 от тях са крайбрежна плажна ивица, а 160 км - обособени морски плажове. 44 км от тях пък са дадени на концесия. 32 км от общо 207 обособени морски плажа са отдадени под наем. Най-много от тях са в област Бургас – 112.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....