След ЕЦБ и Bank of England ускори изкупуването на корпоративен дълг

14.08.2016 | 08:45
по статията работи: econ.bg
Преминаването към изкупуване на корпоративни облигации е донякъде естествено развитие на политиката на централните банки, тъй като те вече са достигнали лимита на другите си политики за подкрепа на растежа и инфлацията като изкупуване на ДЦК и понижаване
След ЕЦБ и Bank of England  ускори изкупуването на корпоративен дълг
Снимка: БГНЕС

Два месеца след като Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да изкупува корпоративни облигации, Bank of England прие подобна стратегия, за да се справи с икономическите последствия от Brexit. През миналата седмица британската централна банка обяви, че от септември ще започне да изкупува корпоративния дълг на стойност 10 млрд. паунда месечно като част от разширената си програма за количествено облекчаване.

Този ход по всяка вероятност ще понижи още повече лихвите за финансиране в глобален мащаб, които облагодетелстват големите международни компании, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл". Същевременно решението повишава опасенията от възможните странични ефекти от тези неконвенционални парични политики, включително прекомерно поемане на риск от страна на инвеститорите.

Много анализатори и пазарни играчи също така изразяват скептицизъм дали тези програми имат реален ефект върху проблемите, пред които е изправена световната икономика.

Негативните лихвени нива и агресивните програми за изкупуване на централните банки в Европа и Япония вече доведоха до натрупване на ДЦК с отрицателна доходност на стойност трилиони долари. Това на свой ред понижава и доходността по корпоративните облигации, което стимулира компаниите от развитите страни, особено САЩ, да емитират все повече дълг.

Средната доходност по корпоративни книжа с инвестиционен рейтинг в САЩ вече възлиза на 2.85% спрямо 3.67% в края на 2015 г., показват изчисленията на банка Barclays. Средната доходност по щатските ДЦК също е спаднала от 1.72% до 1.48%. От началото на годината компаниите в САЩ са емитирали облигации с инвестиционен рейтинг на стойност 519.2 млрд. долара. За цялата минала година корпоративните облигации достигнаха 794.6 млрд. долара, показват данните на Dealogic.

"Всеки път, когато голяма централна банка започва или разширява програма за изкупуване на ценни книжа, това насочва повече капитал към корпоративни и държавни облигации в САЩ. Това просто е единственото място в развития свят, където ценните книжа все още предлагат някаква доходност", коментира Скот Кимбъл, портфолио мениджър на инвестиционния фонд BMO Core Plus Bond Fund.

Преминаването към изкупуване на корпоративни облигации е донякъде естествено развитие на политиката на централните банки, тъй като те вече са достигнали лимита на другите си политики за подкрепа на растежа и инфлацията като изкупуване на ДЦК и понижаване на лихвените проценти. "На британския пазар се търгуват свободно ДЦК на стойност около 1.5 трлн. паунда. При такъв обем не можеш да разчиташ само на изкупуване на държавен дълг, за да поддържаш програмата за количествено облекчаване", отбелязва Крег Бишъп, стратег в RBC Wealth Management.

ЕЦБ прибегна до изкупуване на корпоративни книжа чак след като подходящите ДЦК на свободния пазар започнаха да се изчерпват. Bank of England се насочва към тези операции най-вече в опит да противодейства на негативните икономически ефекти от решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. Според ръководството на банката покупките на корпоративни книжа ще помогнат на икономиката повече, отколкото изкупуването на същия обем ДЦК.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.04   1653 г. – Оливър Кромуел разпуска парламента в Англия. 1792 г. – Франция обявява война на Австрия и започва поредицата Революционни войни. 1841 г. – Във...