След дълги преговори Кипър ще получи финансова помощ от ЕС

23.11.2012 | 11:36
по статията работи: Петя Бързилска
Гърция получи заем от ЕИБ за 650 млн. евро
След дълги преговори Кипър ще получи финансова помощ от ЕС

Кипър вече официално се присъедини към страните-членки на Европейския съюз, които ще получат финансова помощ. Правителството на Кипър и представителите на международните кредитори, т.нар. "Тройка" постигнаха съгласие по споразумението за условията, срещу които това ще стане, предаде БНР.

Сключването на споразумението стана факт след две седмици на тежки и драматични преговори. В последния ден разногласията бяха обсъждани на високо политическо ниво в Брюксел от президента Димитрис Христофиас. Като решаваща се сочи намесата на управителя на Централната банка на Кипър Паникос Димитриадис, според когото обстоятелствата налагат подписването на меморандума без алтернатива.

Четири групи въпроси бяха препъни-камъкът на преговорите. Това са пенсионната реформа, доходите, приватизацията на полуправителствените организации, използването на бъдещите приходи от природния газ от находищата на страната в изключителната й икономическа зона в Средиземно море.

Подробности за споразумението се очаква да бъдат съобщени, но по първоначална информация Тройката е приела повечето от предложенията на правителството по тези конфликтни теми.

Сумата, която е необходима на Кипър за финансовото и икономическото му възстановяване, възлиза на 17.5 млрд. евро, от които 10 млрд. са нужни за спасяване на банковия сектор. Рестриктивните мерки ще бъдат реализирани за 4 години, до 2016 г.

Съгласуваните с международните кредитори мерки ще бъдат включени в държавния бюджет за 2013 г. , който в четвъртък (22 ноември) бе представен в парламента. В него се предвижда бюджетният дефицит през 2013 г. да е 4.4%, при очакван 5.5% в края на тази година.

Вчера пък стана ясмо, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е одобрила заем от 650 млн. евро за Гърция, за да подкрепи продължаването на строежа на магистрали в страната, предаде АФП, като се позовава на гръцкото министерство  на развитието.

Заемът би трябвало да има важни последици в полза на трудовата заетост, развитието и икономическото съживяване, информира БТА. Със сумата държавата трябябва да изпълни икономическите си задължения към фирмите за строеж на магистралите, които свързват Атина с Патра и Атина със Солун.

Очаква се ЕИБ да предостави на страната до края на годината и 700 млн. евро, предназначени да подпомогнат финансирането на гръцките малки и средни  предприятия, които страдат от липса на парични средства заради  рецесията и процедурата по рекапитализация на банките.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...