Словения готви вето на преговорите за членство на Хърватия в ЕС

18.12.2008 | 10:35
по статията работи: econ.bg
Хърватия няма да "купи членството си в ЕС с части от своята територия", заяви хърватският премиер Санадер
Словения готви вето на преговорите за членство на Хърватия в ЕС


Словения може да блокира преговорите за членство в ЕС на Хърватия, стана ясно късно снощи (17.12). Причината за този ход на словенците е дългогодишен спор относно границите между двете бивши югославски републики. Словенският премиер Борут Пахор заяви, че вероятно ще наложи вето на преговорите за членство, предава Eubusiness.

Позицията на Любляна идва само дни преди петъчната конференция в Брюксел, когато Хърватия се надява да отвори 10 преговорни глави. „Словения е съгласна единствено да бъде отворена една глава и затворени три”, допълни Пахор.

Хърватският премиер Иво Санадер веднага отвърна на удара и заяви, че блокирането на 10 глави е без прецедент в историята на ЕС и не е „в духа на добросъседските отношения и солидарност”. Хърватският премиер заяви, че нито един документ от процедурата за членство няма да предреши крайното решение в спора между двете съседки. Санадер обаче заяви, че Хърватия няма „да купи членството си в ЕС с части от своята територия”.

По-рано и председателят на хърватския парламент заяви, че налагането на вето е „лоша новина за връзките между Словения и Хърватия”.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...