Сметната палата ще проверява спортния тотализатор

04.02.2019 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Преди десетилетие и повече БСТ беше единствения законен хазарт в България, в момента е в оспорвана конкуренция, която явно губи, от организирани от фирми на Васил Божков „игри на късмета", вкл. и за залагания
Сметната палата ще проверява спортния тотализатор
Снимка: БГНЕС

Спортният тотализатор, като държавно предприятие, ще бъде проверено от Сметната палата, съобщи в сутрешния блок на БНТ председателят на палатата Цветан Цветков. Причината е съществената роля на дружеството за финансиране на българския спорт. „Наблюдава се и намаляване на приходите и печалбата на Българския спортен тотализатор през последните години" посочи като важен допълнителен аргумент Цветков.

В публикуваната миналата седмица Програма за одитиране през настоящата година, която е внесена за одобрение от Народното събрания, проверката на на Държавното предприятие „Български спортен тотализатор" ще обхване периода от 1 януари 2017 година до 31 декември 2018 година.

Преди десетилетие и повече БСТ беше единствения законен хазарт в България, в момента е в оспорвана конкуренция, която явно губи, от организирани от фирми на Васил Божков „игри на късмета", вкл. и за залагания.

Според последния отчетен доклад на БСТ, през 2017 година приходите от хазарт са 148 млн. лв., колкото са били и през 2016 година. Преди данъците и отчисленията за спорта, държавното предприятие е на печалба от 35 млн. лв., което обаче е намаление с близо 9% спрямо 2016 година. След удръжките обаче БСТ регистрира загуба от 10 млн. лв. Като печалби на участниците в хазартни игри през 2017 г. са изплатени 77 млн. лв. Средната месечна заплата в компанията през 2017 г. е била 878 лв.

Тенденцията за намаляване на печалбите започва отдавна, но през 2014 година, според източници на БСТ вече е ясно очертана. Това става ясно от писмен отговор на спортния министър Красен Кралев по повод питане от депутатите от "БСП за България" Весела Лечева и Иван Ченчев.

Общо приходите за 2015 и 2016 г. на тотото са 312 млн. лв. Постъпленията от числовите игри за първата година са 136.6 млн., а от лотарийните игри те са в размер на 27 млн., или общо 163.6 млн. лв. За 2016 г. сумата е 148.6 млн. лв., като от тях от числовите игри са постъпили 120.9 млн., а от лотарийни 27.7 млн.

От тези данни и от отчета за 2017 година става ясно, че през последните три години приходите са намалели с по 15 млн. лв. на година.

Поради тази причина през последните три години БСТ е предоставил на бюджета по-малки суми - по 26 млн. лв. на година за финансиране на българския спорт.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 26.02   364 г. – Валентиниан I става римски император. 1616 г. – На Галилео Галилей е забранено да преподава астрономията на Николай Коперник, като противоречаща на...