Собствениците на ОББ и Пощенска банка пред сливане?

05.10.2012 | 15:15
по статията работи: Петя Бързилска
Появи се информация, че National Bank of Greece и Eurobank водят преговори за сливане
Собствениците на ОББ и Пощенска банка пред сливане?

Две от най-големите гръцки банки – National Bank of Greece (NBG) и Eurobank, са в процес на преговори за сливане, който ще доведе до създаването на най-голямата кредитна институция в южната ни съседка, предаде агенция „Ройтерс“, позовавайки се на неназовани източници.

National Bank е собственик на българската Обединена българска банка (ОББ), а Eurobank - на Пощенска банка.

След като беше публикувана информация в гръцките медии за вероятното сливане между двете банки, днес на Атинската фондова борса акциите на NBG и Eurobank бяха спрени от търгуване.

В момента финансовите институции в Гърция са поставени под натиск да предприемат действия към консолидация. Сливането между банките се смята за необходимо на фона на големите загуби заради реструктурирането на гръцкия държавен дълг, изтичането на депозити и увеличаващия се размер на лошите кредити в банките.

National Bank се опита на два пъти да постигне споразумение за сливане с друга гръцка банка - Alpha Bank. Това обаче се оказа неуспешно. Гръцката Emporiki Bank се споразумя с френската финансова инститиция Credit Agricole - собственик на Alpha Bank, за придобиването на последната. Eurobank също изявяваше желание на придобие Alpha Bank.

Комисията за капиталовите пазари е поискала от двете банки официален коментар за медийната публикация. Вдигането на забраната на търговията (с акциите им) ще зависи от техния отговор“, заявиха от гръцкия финансов регулатор.

Евентуалното сливане между National Bank of Greece и Eurobank ще се нуждае от одобрението на Централната банка на Гърция и на фонда за подкрепа на банковия сектор в страната - Hellenic Financial Stability Fund (HFSF).

Според сайта ToVima.gr друг вариант е сливането между NBG, Eurobank и държавната Hellenic Postbank (TT).

Потърсени от Econ.bg, от ОББ отказаха коментар във връзка със сливането. Очакваме отговор по въпроса от Пощенска банка.

Оцени статията:
3.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...