Софарма Трейдинг придобива 100% дял в сръбската компания Lekovit

17.01.2019 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Българският инвеститор прави следваща стъпка в развитието си на лидер в сектора на грижата за здравето в Сърбия и в целия регион, започнало през 2015 г. с регионалната експанзия на компанията в Сърбия 17-ти януари 2019 г.
Софарма Трейдинг придобива 100% дял в сръбската компания Lekovit
Снимка: БГНЕС

Българският инвеститор прави следваща стъпка в развитието си на лидер в сектора на грижата за здравето в Сърбия и в целия регион, започнало през 2015 г. с регионалната експанзия на компанията в Сърбия 17-ти януари 2019 г.

Софарма Трейдинг, най-голямата компания по приходи в сектора на грижата за здравето в България, прави следваща стъпка в експанзията на операциите си на сръбския пазар и развитието си в стратегически инвеститор в целия регион. Компанията анонсира придобиването на миноритарния дял на д-р Драган Петрович в Lekovit d.o.o., като така става собственик на 100% от акциите на сръбския фармацевтичен дистрибутор.

Търсейки мащаб и продължаващ динамичен растеж, Софарма Трейдинг започна своята регионална експанзия като навлезе на сръбския пазар през май, 2015 г.. Първоначалните планове на компанията целяха навлизането на местния пазар чрез портфолио от ексклузивни брандове, а през лятото на 2017 г. бяха последвани и от придобиването на мажоритарния дял от най- бързо развиващия се фармацевтичен дистрибутор в Сърбия – Lekovit d.o.o. През последната година българският инвеститор се фокусира върху успешната интеграция на сръбската компания, както и върху постигането на значителен ръст на операциите в настоящия сегмент – аптечен пазар и развитие на нови бизнес линии – болничен пазар.

Като иноватор, опериращ в ключовите сегменти в сектора на грижата за здравето – търговия на едро, ритейл, медицинска апаратура и други, Софарма Трейдинг планира да имплементира своя доказано успешен диверсифициран бизнес модел в Сърбия и целия регион.

Димитър Димитров, Изпълнителен директор на Групата Софарма Трейдинг, споделя: „Нашата първа стъпка е да се превърнем в лидер в Сърбия като разширим значително операциите и логистичния си потенциал. Развитието ще бъде използвано като фундамент за регионалната експанзия, тъй като Софарма Трейдинг вижда Източна Европа и особено Балканите, като голяма възможност за растеж.“

Lekovit doo е създадена през 1992 г. заедно с фармацевтичната верига Flos. Спазвайки изискванията на пазара от ритейл активностите се отделя и създава нова дивизията за продажба на едро и през 2016 г. компанията вече наброява 150 служители и отчита приход от близо 50 млн. евро. Компанията е най-бързо развиващия се търговец на едро с лекарства през последните 3 години в Сърбия, като отчита 18% ръст за 2014 г. спряло 2013 г., 40% ръст за 2015 г. отново на годишна база и 33% - за 2016 г спрямо 2015 г.

Дейностите на компанията се фокусират върху фармацевтичния пазар, за който Lekovit е предпочитан доставчик. За да отговори на нарастващите нужди на бизнеса Lekovit инвестира в увеличение на складовия си капацитет, като изгражда база на площ 1400 кв. м. В стратегията за бъдещото развитие на компанията е включването й и като партньор на сръбския болничен пазар.

 

Софарма Трейдинг АД, част от групата Софарма, е водеща търговска компания в сектора на грижа за здравето. В периода 2009-2017 г. Софарма Трейдинг АД е класирана на I-во място по приходи в сектор „Фармация” на класацията "Капитал Топ 100”.

Софарма Трейдинг е създадена през 2006 г. чрез интеграция на пет дистрибуторски фирми и отбелязва постоянно нарастване на приходите и печалбата като през всички 11 години приходите са нараснали 5 пъти, а печалбата 24 пъти.

Софарма Трейдинг осигурява 100% териториално покритие в България и Сърбия чрез 5 регионални дистрибуционни центъра.

Без аналог на Балканския полуостров са внедрените в центровете на компанията в София и Варна, автоматизирани системи за складово управление и дистрибуция на лекарства - KNAPP. Софарма Трейдинг е първата българска компания сертифицирана по ISO 9001:2008 за „Добра дистрибуторска практика”.

Портфолиото на компанията включва над 15 000 продукта – лекарства, медицински консумативи, медицинска апаратура и оборудване, хранителни добавки, козметика. Софарма Трейдинг е довереният партньор в предоставянето на цялостни решения във фармацевтичния сектор на над 3000 клиента и над 400 партньора - български и международни компании.

През 2015 година, Софарма Трейдинг стартира регионалната си експанзия извън България, навлизайки на сръбския пазар. През същата година компанията открива и първите, собствени ритейл обекти на аптечен пазар под марката SOpharmacy Към 2018 г.

компанията има водещи позиции на българския пазар и в двата сегмента – търговия на едро и ритейл.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
На Гергьовден: - Георги, не пи ли достатъчно??? - Трай и сипвай, че трябва да се прибирам вкъщи да се боря с ламята...
На този ден 11.10   1531 г. – Швейцарският реформатор Улрих Цвингли загива в битка при Капел по време на втората война на религиозна основа между швейцарските протестантски и католически...