Софийският завод за боклук готов до 1.5 година

03.04.2009 | 15:50
по статията работи:
Борисов: Новият завод ще открие работни места за съкратените от "Кремиковци"
Софийският завод за боклук готов до 1.5 година

Новият завод за преработка на отпадъци на София ще заработи до 1-1.5 година. Той ще осигури минимум 150 работни места. Това заяви кметът на столицата Бойко Борисов, след като направи символичната "първа копка" на съоръжението, което ще се намира край с. Горни Богров. Той добави, че новият завод е прекрасно място, на което съкратени работници от "Кремиковци" ще могат да си намерят работа, информира БГНЕС.

"Когато общината и правителството си сътрудничат - има ясни резултати", заяви от своя страна вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева. На това Бойко Борисов репликира с думите: "Политиката си е политика, но метрото ще стартира, а заводът ще се строи".

На въпрос очаква ли се недоволство на живеещите в зоната на Горни Богров заради завода за преработка на отпадъци, вицепремиерът коментира, че предвидените в него инсталации отговарят на европейските изисквания и не се очаква замърсяване на въздуха.

Борисов поясни, че очаква строителството на завода да струва около 175 млн. евро, но сумата зависи от това как ще бъде финансиран проектът.Плугчиева обясни, че средствата за съоръжението се осигуряват както от ОП "Околна среда", така и от Столичната община, защото средствата за оперативната програма са 367 млн.евро общо. По думите на вицепремиера от тези пари трябва да се отделят и за други общини в цяла България.

Проектът се осъществяван с помощта на Европейската инвестиционна банка. За изграждане на предвидените инсталации за компостиране, механично-биологично третиране, сепариране и депониране са необходими около 183 776 406 евро. Заводът трябва да се построи за три година – от 2009 до 2013 г. Експлоатационният ми период е 21 години.




Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...