София може да остане без топла вода от юли* 1

26.06.2012 | 13:26
по статията работи: Петър Чернев
"Топлофикация София" успокои, че ще продължи да покрива регулярно задълженията си към "Булгаргаз"
София може да остане без топла вода от юли*

"Булгаргаз" постави ултиматум на "Топлофикация София". Ако до 2 юли топлинното дружеството не погаси задълженията си, доставчикът ще спре подаването на "синьо гориво" и така софиянци ще останат без топла вода. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов по време на общественото обсъждане на новите цени на природния газ, парното и топлата вода от 1 юли.

По време на събитието беше обяснено, че към днешна дата столичната "Топлофикация" дължи за "синьо гориво" 142 млн. лв. към днешна дата и 154 млн. лв. към утрешна. По този повод Гогов обясни: "На 1 октомври 2011 г. преди да започне отоплителният сезон размерът на задължението е бил 74 млн. лева. Всички останало е натрупано след 1 октомври. Държим размерът да бъде върнат поне както е бил към 1 октомври веднага".

Възможността абонатите на "Топлофикация София" да останат без топла вода, ако се съди по думите на Гогов, е съвсем реална. Преди седмици бургазлии останаха без топла вода също заради пресрочени задължения на местната топлофикация към "Булгаргаз", припомня БНР.

С писмо, изпратено миналата седмица до топлофикацията, общественият доставчик си иска парите, но отговор от "Топлофикация София" до момента няма. Шефът на газовия доставчик коментира: "Неспазването на ангажиментите от страна на топлофикационните дружества и най-вече на „Топлофикация София” утежнява паричния поток на „Булгаргаз” и ние не сме в състояние да изпълняваме собствените си задължения към доставчиците".

Към момента в хранилището в Чирен има 300 млн. куб. метра нагнетен газ. По този повод Гогов обясни, че "Булгаргаз” дневно трябва да добива от Чирен около 4,5 млн. куб. метра газ, информира Агенция "Фокус".

Впоследствие от "Топлофикация София" заявиха в официално съобещение, че ще продължават да покриват регулярно задълженията си към газовия монополист. Към днешна дата газовият дълг (около 140 млн. лв.) бил натрупан за последните 2 отоплителни сезона.

Топлофикация обяснява, че  компанията плаща консумирания природен газ авансово, а събира дължимите от клиентите си суми до два месеца след като те са получили месечните си фактури.

"Именно заради спецификата на паричния поток и рекордно високата цена на синьото гориво Топлофикация натрупа и не успява да наваксва изплащането на нови близо 70 млн. лв. от фактуриран газ през най-студените зимни месеци за отоплителен сезон 2011-2012 г.  От началото на годината до днес (26 юни 2012 г.) "Булгаргаз" е фактурирал на „Топлофикация София” 331 млн. лв. за потребен природен газ, от които компанията вече е превела 328 млн. лв. текущи задължения, близо 13 млн. лв. стари задължения и 2 млн. лв. за последните два дни или общо 342 млн. лв. Допълнително „Топлофикация София” има да получава забавени плащания от Националната електрическа компания в размер на 15 млн. лв, които по силата на тристранно споразумение се превеждат директно на газовия доставчик". Това става ясно още от обясненията на столичното дружество.

Лаконичен беше коментарът на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, който поиска от "Булгаргаз" да работи така, че цените на "синьото гориво", а оттам и на парното и топлата вода да са поносими за потребителите.

Беше обяснено още, че регулаторът няма да промени виждането си за новата цена на природния газ от началото на следващия месец. Припомняме ви, че миналата седмица стана ясно, че увеличението на цената на газа е 4.88% от 1 юли. Десетина дни по-рано "Булгаргаз" поиска суровината да поскъпне с 15,73 на сто.

*Информацията е актуализирана в 18.10 ч.

Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook, за да следите всичко най-интересно и важно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Viktor Iliev 26.06.2012 | 15:59
Няма да миришат,ще си се къпят на село! :D
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...