Спадът на заетостта в България е един от най-големите в ЕС

14.03.2013 | 13:32
по статията работи: Петя Бързилска
В еврозоната броят на заетите намалява с нарастващ темп през последното тримесечие на 2012 г.
Спадът на заетостта в България е един от най-големите в ЕС

Заетостта в България намалява с 1,5% през четвъртото тримесечие на милата година спрямо предходните три месеца. Това показват изнесените днес данни на Европейската статистическа служба (Евростат).

Спадът на заетостта в България е един от най-големите за ЕС. Свиването на заетостта е по-голямо на тримесечна база спрямо периода юли-септември 2012 г., когато заетостта намалява 0,8%.

На годишна база през последното тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. заетостта се свива с 4,9 на сто.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) 3,1 милиона са заетите лица в българската икономика за четвъртото тримесечие на 2012 година. За последното тримесечие на изминалата година коефициентът на безработица в България е 12,4%.

Същевременно броят на заетите намалява с 0,3% в еврозоната и с 0,2% в Европейския съюз като цяло през последните три месеца на 2012 г. спрямо предходното тримесечие. Броят на заетите намалява с нарастващ темп. За сравнение за периода юли-септември свиването на заетостта е по-малко в еврозоната – 0,1%, и не се променя в ЕС.

На годишна база спрямо същото тримесечие на 2011 г. за месеците октомври-декември миналата година заетостта се понижава във валутния съюз с 0,8 на сто, а в Общността на 27-те страни-членки - с 0,4%.

За цялата 2012 г. броят на заетите в еврозоната спада с 0,7 на сто, а в ЕС - с 0,4 на сто.

Според данните на Евростат 222,6 млн. души са били заети в Европейския съюз през четвъртото тримесечие на 2012 г. От тях 145,7 млн. е броят на работещите във валутния съюз.

Най-голямо увеличение на заетостта се наблюдава с Латвия (+0,8%), Люксембург (+0,6) и Полша (+0,4%). Същевременно най-голямо понижение в броя на работещите има в Литва (-2%), Португалия (-2%), България (-1,5%) и Испания (-1,4%).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.07   1881 г. – Учредена е Международната федерация по гимнастика – първата международна спортна федерация. 1914 г. – България в Първата световна война:...