Специален орган се заема с подготовката на нова индустриална политика

03.05.2012 | 17:34
по статията работи: Лили Бончева
Във фокуса на вниманието му ще са устойчивото развитие на енергийната инфраструктура, стимулите за насърчаване на енергийната ефективност, повишаването на конкурентоспособността в енергетиката

Създаден е Консултативен съвет към Пакта за индустриална стабилност. Инициативата за него идва от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и представители на сдруженията на предприятията във водещите индустрии, експорта и големите енергийни консуматори, съобщава пресцентърът на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Основните теми, които ще обсъжда Консултативният съвет, са свързани с подготовката на нова индустриална политика; устойчиво развитие на енергийната инфраструктура; стимули за насърчаване на енергийната ефективност; повишаване на конкурентоспособността в енергетиката. Консултативният съвет ще работи и за премахване на административните и регулаторните бариери пред бизнеса.

На първото заседание на органа е бил приет правилник за работата му. По право председател на съвета е Делян Добрев. За зам.-председатели бяха избрани зам. министър Валентин Николов и Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Дейността на съвета ще бъде подпомагана от секретариат, състоящ се от представител на МИЕТ и на БФИЕК. Съветът ще заседава всеки последен четвъртък от месеца.

Членове на съвета са: Българската агенция за инвестиции, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, БЕХ, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Патентното ведомство, Националният статистически институт, БФИЕК, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската минно-геоложка камара, Българската стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и други.

На първото заседание на Консултативния съвет са били обсъдени алтернативите за доставка на природен газ, както и развитието на интерконекторите. Изпълнителният директор на ,,Булгартрансгаз‘‘ Кирил Темелков е запознал представителите на бизнеса с изграждането на интерконектора между България и Румъния. Изпълнителният директор на ICGB Юлияна Димитрова е представила проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България-Гърция и представител на МИЕТ запозна присъстващите с перспективите за развитие на газовата връзка България-Сърбия. Пътните карти за изграждане на интерконекторите бяха представени и задълбочено обсъдени от всички участници с цел допълнително оптимизиране на сроковете и процесите. Пред представителите на съвета министър Добрев заяви, че на всяко заседание те ще бъдат запознавани с напредъка на дейностите по проектите.

На заседанието е било обсъдено още развитието на свободния пазар на електроенергия в България. ,,Единадесет компании са подали заявления да бъдат лицензирани като координатори на балансиращи групи‘‘, заяви Евгения Харитонова – член на ДКЕВР, цитиран от МИЕТ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...